Succés a la Portalada

Sense responsables per la Portalada

Un informe va apuntar que el poc manteniment dels ancoratges va ser la causa de l'esllavissada

Sense responsables per la PortaladaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dos anys després de l’esllavissada que es va produir la matinada del 10 d’agost del 2019 i que va afectar la CG-1 a l’altura de la Borda Sabater, provocant danys materials al Punt de Trobada, a la carretera i a la deixalleria i el magatzem de Sant Julià de Lòria, el cas segueix sense responsables.

A les sis del matí d’aquell dissabte hi va haver dos despreniments de roques, moltes de les quals es van precipitar en una gran fosa que hi havia a la zona d’obres i que estava plena d’aigua de la pluja. Això va provocar el que aleshores els bombers van equiparar a “un petit tsunami” que va afectar l’entrada dels grans magatzems i part de l’interior. Dins el Punt de Trobada hi havia treballadors, però cap d’ells va resultar ferit. L’esllavissada, que podria haver ocasionat conseqüències molt més greus si en aquell moment hi hagués hagut cotxes circulant per la zona, va concloure sense cap persona ferida. En aquell moment es va destacar l’actuació dels bombers a la zona afectada.

El que sí que va provocar el succés van ser nombrosos danys materials. El Punt de Trobada va quedar afectat per la caiguda de roques. Així mateix, la deixalleria i el magatzem de Sant Julià de Lòria van quedar completament inutilitzables. També la zona de la carretera va quedar danyada per culpa dels rocs.

A banda de les destrosses materials, l’esllavissada també va provocar que durant sis hores Andorra i Catalunya estiguessin incomunicades. Les roques de grans dimensions que van caure a la carretera, i el perill de més despreniments, van aïllar el país de la frontera hispanoandorrana mentre les autoritats no van restablir un pas alternatiu.

Després de l’esdeveniment, el cap de Govern, Xavier Espot, va admetre que s’havia detectat un possible risc a la zona, però que les autoritats “van fer la feina que els corresponia”, que era alertar la propietat.

Més tard, un informe de l’empresa Euroconsult va determinar, ara fa un any, que el poc manteniment de tots els ancoratges de la zona de la Portalada va ser el principal causant del despreniment. Davant aquesta informació, el Govern es va desvincular de qualsevol responsabilitat en ser una propietat privada. En aquest sentit, la companyia asseguradora de l’executiu va presentar una demanda contra els propietaris, els Cachafeiro, reclamant que paguessin el cost dels treballs de reconstrucció de la zona, que van suposar un total aproximat de sis milions d’euros.

Seguint aquesta línia d’actuació, el comú de Sant Julià de Lòria va aprovar el novembre de l’any passat, un crèdit extraordinari de 44.862,70 euros per la contractació d’un gabinet d’advocats per fer front a la demanda interposada contra la propietat de la Portalada. L’accident a la zona va provocar danys en alguns béns que eren propietat del comú, com ara deixalleria i el magatzem, que, de fet, no s’han pogut tornar a obrir al mateix lloc.

Deixalleria i magatzem

Recentment, la corporació ocmunal de Sant Julià de Lòria ha adquirit un ter­reny per ubicar-hi la deixalleria i el magatzem que van quedar condemnades amb l’esllavissada.

El cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, va informar ahir al Diari que el comúlauredià estudia la possibilitat que es faci a través d’una concessió: “Que vingui algú i digui, jo pago i exploto la deixalleria, i que la corporació li pagui el servei.” En cas que sigui viable, la corporació posarà en marxa un concurs públic al qual les empreses es podran presentar.

CRONOLOGIA

10/08/2019

Esllavissada

El succés va causar nombrosos danys materials.

24/08/2020

Obres de protecció

Inici de les obres de protecció i estabilització de la Portalada, per un import de 4,8 milions d’euros.

24/11/2020

Demanden la propietat

El comú de Sant Julià aprova un crèdit extraordinari de 44.862,70 euros per denunciar la propietat pels danys causats a la deixalleria i el magatzem.

10/08/2021

Deixalleria i magatzem

El comú estudia la viabilitat d’una concessió per explotar la deixalleria i el magatzem.

L'estat de la Portalada en el moment de l'esllavissada ara fa dos anys

La zona actualment.

tracking