economia activa

Els turistes omplen els hotels a l'agost

La majoria de turistes que visiten el Principat són espanyols i francesos que reserven a última hora

Els turistes omplen els hotels a l'agostFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carrers plens de gent. Cues interminables a les carreteres. Pàrquings al límit de la capacitat. Terrasses plenes. Hotels amb un elevat nombre de les habitacions ocupades. Aquest és l’escenari que des de principi d’agost s’està veient al territori.

Mentre la gent del país aprofita aquest mes per escapar-se a la costa, els de dalt i els de baix arriben al Principat per gaudir de les propostes estivals que s’ofereixen. Les dades parlen per si soles. Dia rere dia, les xifres d’ocupació hotelera milloren. En aquest últim cap de setmana, els 56 hotels de la Unió Hotelera (UHA) que tenen la persiana apujada han registrat una mitjana d’ocupació del 87 per cent, superant la del cap de setmana anterior, que era del 75 per cent. També el nombre de clients entre setmana segueix millorant: la mitjana d’ocupació durant la darrera setmana és del 76 per cent, mentre que la setmana anterior havia estat del 61 per cent.

Jordi Pujol, director de la UHA, ja va manifestar fa uns dies que encaraven l’agost amb confiança. Ahir, Pujol va admetre que no és cap novetat que “l’agost és un bon més, un mes vacacional en què tant les ocupacions entre setmana com les de cap de setmana són molt bones”, i va celebrar les xifres, tot tenint en compte que “venim d’on venim”. L’esperança, segons Pujol, és mantenir el nombre de clients durant les pròximes setmanes. Ara bé, el director de la UHA va alertar que l’agost “no serveix per cobrir la no-temporada d’hivern”.

En aquest sentit es van manifestar els responsables dels hotels. En Xavier, director de l’Hotel Panorama, va afirmar que “estem plens i complint expectatives”. Per al seu hotel el juliol ha estat molt bo, superant el de l’any passat. “Només amb el que portem d’agost ja hem assolit les dades prepandèmia”, va celebrar. Ara bé, va admetre que “els pròxims mesos pinten molt malament, com a mínim fins al desembre”. Sabine, de l’Hotel Cèntric Andorra, va explicar que el juliol ha estat molt positiu i que a l’agost estan al 99%, tot i que aquest any han augmentat els preus de les habitacions. El director dels hotels Fènix i Delfos, Jordi Daban, va coincidir que el juliol ha estat molt bo i va explicar que la tendència és que la gent reservi amb poca antelació. En canvi, Carles Revuelto, director de l’hotel Metropolis, va titllar l’estiu “d’acceptable”, tot i haver assolit les dades del 2019.

Tots els hotelers van coincidir que preval el turisme de proximitat. El perfil del visitant és, principalment, de nacionalitat espanyola i francesa.

Qui no està vivint l’estiu amb tant optimisme són els bars. Segons Francesc Medina, president de l’Associació de Bars, la majoria estan al 50 per cent. Medina va dir ahir que el bon temps serà determinant per mantenir un bon ritme els caps de setmana de setembre. En canvi, en Miguel, del restaurant La Pizza, va afirmar haver tingut més clients dels esperats i que és un bon estiu. Ara bé, com la resta, va admetre que tem l’arribada dels mesos que seguiran al setembre. També el comerç de proximitat reivindica estar molt perjudicat. Vicky Silbà, d’Alex Boutique, va dir que el juliol va ser fluix però va admetre que “l’agost sembla que es va animant”.

RETENCIONS AL PAÍS PER L'ARRIBADA DE TURISTES

Mobilitat fa dies que informa de cues al Principat. La majoria es concentren, principalment, a les fronteres amb França i Andorra. Un altre dels punts on es concentra el trànsit és la carretera CG-3 a l’altura de la Massana, Així mateix, la circulació per la capital és una tasca feixuga. De fet, ahir al matí es va activar el semàfor que hi ha a l’entrada del túnel del Pont Pla en direcció Andorra la Vella. El semàfor, que normalment està apagat, s’activa per controlar el trànsit a la zona de la rotonda de la Dama de Gel i Illa Carlemany quan es registren retencions. L’entrada de vehicles al Principat apunta a un estiu millor que el del 2020 pel que fa al nombre de visitants. Així ho va explicar Jaume Bonell, director de Mobilitat, que va apuntar que “en termes generals hi ha més vehicles que l’any passat”. De fet, Bonell va assenyalar que aquest estiu podria superar el del 2019, abans que arribés el virus. Tot i que portem pocs dies de l’agost i que “caldrà veure com evoluciona la segona quinzena del mes”, Bonell va indica que les dades són similars a les del 2019 i alguns dies són inclús millors.

El turisme al Principat segueix augmentant durant l'agost.

tracking