impostos tributaris

Augmenta la pressió fiscal fins al 25,5 per cent

Augmenta la pressió fiscal fins al 25,5 per cent

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La pressió fiscal per a l’any 2020 se situa en el 25,5%, amb un increment de 0,5 punts percentuals respecte a l’any 2019, segons va publicar ahir el departament d’Estadística.

El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que “ens movem en petites variacions que són normals en una conjuntura incerta com la que vivim”. Ara bé, va assegurar que “no cal preocupar-se” perquè “és una evolució circumstancial. Al final, la pressió fiscal es manté molt baixa”.

Els impostos sobre la producció i les importacions disminueixen un 22% respecte a l’any 2019, els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni s’incrementen un 2,5% i les cotitzacions socials es mantenen pràcticament al mateix valor que l’any anterior. La inactivitat econòmica de diversos mesos pels efectes de la Covid-19 ha provocat una davallada del consum, però no de la mateixa manera de les rendes, atès que el Govern ha emprat els programes de suspensió temporal del contracte de treball (STCT) i de reducció de jornada laboral (RJL) per tal de mantenir les rendes del treball i les cotitzacions a la seguretat social. Pel que fa al conjunt dels impostos, s’experimenta l’any 2020 un decrement del 9% mentre que el PIB nominal ha disminuït un 11%, fet que provoca el lleuger increment de la pressió fiscal. L’aportació a la pressió fiscal per part de les diferents figures impositives continua sent a càrrec, principalment, de la imposició indirecta, amb un 36,8%, disminuint respecte del 2019. Per contra, la imposició directa s’incrementa 2,3 punts percentuals i les cotitzacions socials, 3,8 punts percentuals.

tracking