ocupació

L'oferta laboral, atiada pel turisme, segueix per sobre de la demanda

El sector aglutina el 60,3% dels llocs de treball i només el 39% de les sol·licituds

Un transportista a l'avinguda Carlemany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El decalatge entre les ofertes de feina recollides al servei d’Ocupació i les demandes registrades pels usuaris torna a marcar les dades del departament d’Estadística sobre el moviment del mercat laboral del mes de juliol. En aquest sentit, l’últim dia del mes hi havia al registre del servei d’Ocupació 711 persones demandants d’un lloc de feina, mentre que les ofertes d’un lloc de treball eren 1.009.

D’aquestes ofertes, una quantitat important (37,6%) eren per a treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors, i un 22,7% per a treballadors no qualificats. Una situació que és estable i característica del mercat laboral andorrà, atès que durant els darrers dotze mesos hi ha una mitjana de 1.049 demandants en recerca per a 767 llocs de feina.

Respecte al mes de juny, el nombre de demandants de feina ha baixat un 16,1%. Una davallada que és del 33% si es compara amb el mes de juliol del 2020, quan hi havia 1.061 persones en recerca de feina. Per altra banda, les ofertes de llocs de treball han baixat un 8,7% envers el mes de juny, però en comparació amb el mes de juliol del 2020 són fins a un 45,65% llocs més.

Destaca, així mateix, que el 81,7% de les persones que estan en situació de recerca laboral són desocupats d’una durada inferior a sis mesos. Els desocupats de llarga durada, és a dir, aquells que fa més d’un any que no tenen feina, representen el 8,7% del total, mentre que els que fa entre sis i dotze mesos que no tenen feina suposen el 4,1% global.

Per nacionalitats, del total de 711 persones que es troben en situació de recerca de feina, les persones de nacionalitat andorrana (44%) i espanyola (30,9%) suposen la majoria dels demandants. Una situació que es repeteix en el mateix ordre pel que fa als beneficiaris d’una prestació econòmica per desocupació involuntària. En el darrer dia del mes de juliol hi havia un total de 175 persones que perceptores de dita prestació, entre les quals un 35,4% són de nacionalitat andorrana i un 28,6%, espanyola. Les persones de nacionalitat portuguesa beneficiàries són el 8,6% del total, mentre que les de nacionalitat francesa són l’1,7%. El gruix de les persones que reben la prestació fa més de deu anys que resideixen al Principat, un 62%, mentre que aquelles que hi són fa menys de cinc anys són el 25,7%.

ELS CARBURANTS ACUMULEN UNA PUJADA AL JULIOL DE FINS AL 4%

Els carburants de diferents tipus comercialitzats a Andorra van acumular una pujada generalitzada el mes de juliol del 4%. Així, el gas­oil de locomoció s’ha pagat a una mitjana d’1,062 euros el litre, que suposa un 3,9% més respecte al mes de juny. Una pujada compassada amb el gasoil de locomoció millorat (3,8%), el gasoil de calefacció (4,9%), la gasolina sense plom de 95 octans (3,5%) i la de gasolina de 98 octans (3,3%). Uns preus que en comparació amb el mes de juliol de 2020 són per norma general un 20% més cars.

ELS PREUS CAUEN UN 0,3% AL JULIOL PER LES REBAIXES D'ESTIU

L’índex de preus al consum (IPC) ha registrat el mes de juliol una baixada del 0,3%, impulsada per les rebaixes en el sector vestit i calçat, el qual acumula un descens de l’11%. Aquesta circumstància ha propiciat que la xifra mensual sigui negativa, tot i la pujada dels transports (1,3%), empentats per l’increment de preus de carburants i lubricants, i dels aliments i les begudes no alcohòliques (0,5%). Una evolució mensual a la baixa semblant a Espanya (0,1%) i França (0,7%). En dades interanuals, l’acumulat els darrers dotze mesos s’enfila a l’1,9%, segons el departament d’Estadística.

tracking