De viatges i restriccions

Una de les fites a assolir abans de sortir de vacances és revisar quines són les mesures que apliquen els principals destins. Repassem les condicions a França, Espanya i Portugal

De viatges i restriccionsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pandèmia i la crisi sanitària ha provocat que quasi abans de triar el destí per a les vacances o per a tornar a casa a veure la família i els amics, el primer que s’ha de mirar són les restriccions a la zona on anem, què hem de preparar i què hem de fer al tornar. A continuació fem un repàs detallat per regions en els països d’influència propera al Principat i primera destinació dels andorrans com són Espanya, França i Portugal. Abans, però, una premissa quasi fonamental: viatjar només si s’està vacunat i fer-se un test abans de la sortida i a la tornada a Andorra. Així, al menys, ho recomanen les autoritats sanitàries.

En aquest sentit, el desllorigador principal per a poder viatjar és el Certificat Digital de la Unió Europea Contra la Covid (Eudcc, per les seves sigles en anglès). Aquest certificat va entrar en vigor l’1 de juliol de 2021 i és reconegut per tots els Estats membres de la Unió Europea i també altres estats europeus, com és el cas d’Andorra. Val a dir que el certificat digital andorrà està reconegut dintre del certificat europeu gràcies a la intercessió de França.

Certificat digital necessari per a qualsevol viatge

El certificat digital és l’eina més útil i quasi imprescindible per a moure’s per Europa. Aquest certificat presenta tres supòsits. El primer, si s’està vacunat, el vaccí que s’ha administrat i la data de la primera dosi, i, si és el cas, també de la segona. També és pot demanar el certificat si s’ha passat la malaltia en els darrers sis mesos o sí la persona titular en les darreres 48 hores s’ha fet un test ràpid d’antígens o en les 72 hores prèvies si es tracta d’una PRC i el resultat del qual ha estat negatiu. A hores d’ara, el certificat no és obligat per a entrar per carretera a Portugal o Espanya, però sí recomanable per a entrar a França. Aquesta mateixa setmana els responsables sanitaris van indicar que s’enduriran els controls a les fronteres i que tots els viatgers que provenen d’un país de risc, com seria el cas d’Espanya, seran controlats, a més, per un test d’antígens. A hores d’ara no hi ha restriccions per a entrar a Portugal per carretera tret de viatgers procedents de Brasil, Índia, Nepal i Sud-àfrica.

Passaports sanitars, un document imprescindible a França

Després que la justícia gallega hagi tirat enrere la decisió de la Xunta de Galícia d’obligar bars i restaurants a demanar el Certificat Covid abans d’entrar als establiments, no hi ha cap regió espanyola on es demani aquest requisit. Havia estat així a Canàries i Cantàbria, però els respectius tribunals van vetar la mesura. Pel que fa a Portugal, es necessari presentar el Certificat Covid o una prova negativa abans d’entrar a un restaurant en cap de setmana, festius i en divendres després de les 19.00 hores. Així també, cal un certificat per a fer el check-in en un establiment turístic o hoteler, casinos, spas, bingos i balnearis. En el cas de França, el passaport sanitari és obligatori des del 9 d’agost per a entrar pràcticament en qualsevol establiment i per als actes culturals amb més de 50 persones. L’obligació d’acreditar el passaport sanitari s’ampliarà a partir del 30 de setembre als menors entre 12 i 17 anys. El Certificat Covid funciona com a passaport sanitari, però només si han passat els dies d’immunització després de l’administració de la vacuna, set per a Pfizer, Moderna i AstraZeneca després de la segona dosi i 28 per a la dosi única del vaccí de Jansen

Mascareta obligatòria pel carrer a Portugal

Tot i que França fou dels primers països que va treure l’obligació de dur mascareta pel carrer, ara com ara és també obligada en aquells departaments que tenen una incidència superior a 200 casos per cada 100.000 habitants. A Espanya no és obligatòria per a anar pel carrer, però sí recomanable quan hi hagi aglomeracions o quan no es pugi respectar la distància de seguretat d’1,5 metres. En tots els casos és obligatòria als establiments tancats i transports públics, tret dels restaurants i bars quan s’estigui consumint. A Portugal, però, la mascareta no ha deixat de ser obligatòria i es preveu que sigui així fins al mes de setembre. Les obligacions es mantenen, doncs, també per als interiors dels establiments i al transport públic.

Toc de queda comú a Espanya; França i Portugal, exempts

França no aplica cap restricció a la mobilitat nocturna des del 20 de juny, mentre que tampoc està vigent a Portugal des de l’1 d’agost. No obstant això, a Portugal els establiments de restauració i bars han de tancar a les 2 hores i tenen limitat l’aforament a taules de sis persones a l’interior i de deu a l’exterior. No és aquest el cas d’Espanya, on els tocs de queda estan vigents en moltes comunitats autònomes. Per exemple, el País Valencià ha prorrogat el toc de queda entre la una i les sis de la matinada en 68 municipis, entre els quals es troben aquells més turístics com Peníscola, Orpesa, Castelló, València, Xàbia o Benidorm. Una situació que es repeteix en 174 municipis de Catalunya i, altre cop els més turístics i també les quatre capitals. Per la seua banda, al País Basc no existeix el toc de queda com a tal, sinó una recomanació per a limitar la circulació en horari nocturn, precisament d’una a sis de la matinada.

tracking