DADES de turisme

L'ocupació als hotels va arribar al 92% el passat cap de setmana

L’UHA es mostra molt satisfeta, però avisa que la situació sanitària segueix complicada

Els turistes han omplert els carrers d'Andorra aquest agost.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’ocupació dels hotels agrupats a la Unió Hotelera ha arribat aquest cap de setmana al 92% i es manté amb dades superiors al 80% en el balanç del que portem del mes d’agost, fet que significa un respir per a un sector que ha sofert sobre manera al llarg de la crisi sanitària. En aquest sentit, les dades en concret indiquen que el cap de setmana del 9 al 15 d’agost els 56 establiments agrupats a la Unió Hotelera (UHA) han registrat una ocupació mitjana del 92,5%, unes xifres que en el balanç de la setmana es rebaixen mínimament fins al 88,43%. Aquestes dades superen les de la setmana del 2 al 8 d’agost, en què l’ocupació mitjana setmanal va ser del 76,60% i la del cap de setmana del 87,24%. Així mateix, els set darrers dies de juliol, l’ocupació setmanal es va situar en el 61,30%, mentre que l’ocupació mitjana el cap de setmana va superar per poc el 75%.

Amb aquestes dades, el president de l’UHA, Jordi Pujol, es va mostrar alhora content per les xifres però previngut pels mesos en què el sector ha sofert les conseqüències de la pandèmia provocada pel virus SARS-CoV-2. Així, Pujol indicava que “estem contens, al final aquesta setmana. Un 88% entre setmana i 92% el cap de setmana és una superocupació. Ho hem de valorar així, però, compte, venim d'un any i mig amb molts de mesos tancats i facturant sinó zero però pràcticament zero”. Envers el balanç de les setmanes claus de l’estiu, el president de l’UHA relata que “el juliol ha anat mitjanament bé i l'agost està anant superbé, però una cosa no treu l’altra, venim d'on venim, que és un any i mig complicat, per no dir desastrós”.

El responsable de l’entitat hotelera es refereix a les dificultats que ha travessat el sector amb els confinaments i les mesures sanitàries. A començaments de l’any 2021, l’associació relatava que només 14 establiments estaven oberts i les perspectives per la tercera onada de la Covid no eren gens bones. En aquest sentit, Pujol matisa que, “al final, segueix la Covid, hi ha restriccions a tota Europa i en un cap de setmana hem aconseguit arribar al 92% i entre setmana un 88%, per tant, a nivell de país els hotels ho estem fent bé, però no perquè ara tenim tres setmanes fantàstiques no creguem que ja tot va bé; la cosa segueix sent molt complicada perquè al final tres setmanes o un mes i mig a l’estiu no et cobreixen tot el que portes un any i mig de pèrdues i penúries”. En relació amb aquest aspecte, des dels establiments hotelers s’apuntava que “aquí a Andorra, amb l'estacionalització que tenim, l'estiu allò que et permet es passa la tardor fins a arribar al desembre, doncs, com pots; al final tens tres mesos a la primavera que treballes ben poc i tres mesos a la tardor que també treballes poc”. D’aquesta manera, les bones xifres d’agost i les moderades de juliol “ens donen una embranzida per encarar fins a mitjans desembre amb les mínimes penúries possibles”, concloïa Jordi Pujol, president de la Unió Hotelera.

LES CUES S'ESTENEN A LA FRONTERA FRANCOANDORRANA

Les cues que afecten al Principat des de l’inici d’agost per l’arribada de turistes, i que dilluns van provocar fins a deu kilòmetres de retencions a la carretera N-145 fins a la Seu, es van estendre ahir també a la frontera francoandorrana. En aquest sentit, des del servei de Mobilitat van informar que la sortida pel Pas de la Casa va registrar entre les 16.00 i les 17.30 hores fins a 2,5 kilòmetres de cues. Així mateix, l’entrada des de Catalunya a l’altura del riu Runer també va registrar retencions al matí i a la tarda. En el primer cas, les cues van arribar fins a la rotonda d’Arcavell, fet que suposa una retenció aproximada de dos kilòmetres. Una situació de trànsit dens que es va repetir a la tarda, sobre les 17.10 hores, quan es va registrar un kilòmetre de retencions a la sortida frontera hispanoandorrana. D’altra banda, la circulació a dintre del país també es va veure resentida altre cop tant a l’entrada de la Massana en sentit sud i nord com a l’entrada de Canillo en direcció sud. Aquestes retencions es van donar tant al matí com a la tarda. El centre d’Andorra la Vella també va notar la densitat del trànsit.

tracking