CRISI ECONÒMICA

El Pas de la Casa revifa amb el turisme d'agost

Els comerciants i hotelers afirmen que es viu un repunt i destaquen per nova la presència de turistes espanyols

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Cues a les botigues de tots els sectors, estacionaments plens a vessar i bastant moviment de gent al Pas de la Casa. Les primeres sensacions a l’arribar a l’enclavament encampadà són de sorpresa, perquè el relat fins a la data era que el repunt en l’arribada de turistes que està vivint el país d’ençà del mes d’agost no es traduïa amb la mateixa intensitat al Pas de la Casa. No obstant, els 2,5 quilòmetres de cua a la frontera francoandorrana registrats dimarts a la tarda i les cues dimecres al matí albiraven que alguna cosa hi estava passant. I el que passava és que el Pas també notava aquest repunt i ho feia amb un factor nou i un altre que necessita una anàlisi més profunda.

El primer, que hi ha més turistes espanyols que en altres ocasions. Així ho confirma Julio Fall, gerent de La Tasca i l’Hotel Merino, que assegura que “el juliol ha estat un més regular, però l’agost està sent bo; millor del que esperàvem”. De fet, una família valenciana que passa les vacances a Andorra així ens ho confirma. “Estem en un apartament a Soldeu i avui hem vingut al Pas de la Casa, principalment de botigues i a comprar algun perfum”, relaten. Aquest grup familiar de quatre membres, per exemple, ha fet una estada al país de quatre dies, amb visita en “algun poblet i una mica de muntanya, però també botigues i altres”. En aquest sentit, el gerent de l’Hotel Merino comentava que a més d’haver-hi més clients espanyols, també han tingut sortida les excursions.

El segon factor és el perfil del comprador francès que arriba al Pas. Un perfil dintre del qual també hi ha molta diversitat. Pel que fa a les botigues, la gerent de la perfumeria Gala, Nadine Miquel, confirma que “el juliol ha anat més o menys bé, però els quinze primers dies d’agost han anat bé; ara sembla que comença a fluixejar una mica”. Així mateix, des d’aquesta botiga ens indiquen que tot i les restriccions a França, no han notat una baixada de clientela. “A França, si no estàs vacunat o tens una PCR, ni un cafè et pots prendre, però amb el passaport no hi ha problema per pujar i baixar”, argumenta Nadine.

Així, una família que està de vacances a l’Arieja, comenta que “estem vacunats i vam venir fa un mes i a la frontera no ens van demanar res. No crec que avui ens ho demanin”. La seva compra és una compra setmanal de supermercat, en què destaquen la neteja i l’alcohol. De fet, un comerciant que descarrega palets ens comenta sobre un detergent Skip que “aquí el tenim a 11 euros, a Andorra la Vella a 16, però a França a 27; normal que se l’emportin”. No obstant això, Enrique Lopes, que regenta una multibotiga, apunta que si bé l’agost és bo, no té comparació amb el del 2020, i introdueix un factor com és el perfil del comprador francès que mira el preu. “La cosa no està gaire bé allà i qui ve aquí pel descompte no fa despesa de turista”, conclou. Sigui com sigui, el fet és que el moviment al Pas de la Casa es deixa notar, almenys al sector del comerç. Així ho afirma també un treballador d’una empresa de distribució de begudes: “El mes de juliol, més o menys, però ara a l’agost anem de bòlit”, detalla, mentre descarrega caixes i caixes de Ricard.

"EL PROBLEMA NO ÉS EL SALARI QUE REPS, SINÓ ALLÒ QUE ES PAGA PER UN HABITATGE"

El gerent de l’Hotel Merino, Julio Fall, ratifica que la manca de personal afecta també el sector turístic al Pas de la Casa i tot i que considera que el Servei d’Ocupació (SOA) sí que funciona, demana algunes millores. També en allò que pertoca als salaris i als habitatges. Així, en primer terme, indica que “manca personal per al turisme aquí i en tots els llocs”, però critica que “el que més costa és trobar personal format i, sobretot, professional”. En aquest aspecte, relata que una persona que va contractar a través del SOA va marxar al cap de poc i sense complir un mínim de temps perquè al tenir la residència i el permís de treball va poder canviar de lloc. “En aquest cas, hem perdut diners i quota i quan passa alguna cosa així s’hauria de compensar”, reclama. Aquest hotel, que també té restauració (La Tasca), va romandre obert durant els mesos durs després del confinament i el gerent afirma que era “per a oferir almenys el servei aquí al Pas i que qui vingués tingués alguna cosa oberta, tot i que no guanyàvem diners”. De fet, per al funcionament idoni del local hauria de tenir contractades deu persones i ara només en té vuit. En aquest sentit indica que els seus treballadors no es queixen del salari, que es complementa amb hores extres, sinó del que paguen per l’habitatge, “que aquí al Pas també és molt car”, matisa. De totes maneres, després de dos anys difícils, sembla que l’hivern apunta bones maneres tot i la incertesa de la Covid.

tracking