L'abonament del bus de 30 euros s'aplicarà a partir del setembre

Calvó augura un nombre més alt d’usuaris al transport públic gràcies a l’estalvi que representaran les noves tarifes

L'abonament de 30 euros s'aplicarà a partir del setembreFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’abonament mensual de 30 euros, amb trajectes il·limitats, serà una realitat a partir de l’1 de setembre, data en la qual entraran en vigor les noves tarifes del transport públic. Així ho van anunciar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la roda de premsa posterior al consell de ministres.

“En una enquesta que vam fer, una de les primeres barreres que teníem identificades era el cost. El 50% dels ciutadans pensa que el cost és un fre per agafar el transport públic. Per això aquestes noves tarifes responen a la voluntat de fomentar el transport públic i d’universalitzar el servei cap a una mobilitat molt més sostenible”, va exposar Calvó. A tall d’exemple, per quantificar l’estalvi, la ministra va assegurar que l’usuari passarà de pagar 1.972 euros a l’any per anar al Pas de la Casa “a pagar-ne 360”. “El canvi suposa una reducció de més del 57% respecte al preu actual per a la zona 1 i de fins al 81% per a la zona 4”, va precisar.

Tot i que la taxa verda amb la qual, en part, es finançarà aquesta nova política tarifària no entrarà en vigor fins al pròxim 1 de gener del 2022 com a conseqüència de les negociacions amb el sector dels carburants, Calvó va refermar el compromís de l’executiu per no ajornar més la implementació d’unes noves tarifes amb la qual esperen que hi hagi un substancial increment d’usuaris.

De fet, Gallardo va subratllar que una altra de les modificacions que s’introduiran és el canvi de zones de diversos nuclis urbans: un és el Pas de la Casa, que passarà de zona 4 a zona 3, cosa que es traduirà en una disminució del preu d’un bitllet senzill de 6,35 a 4,80 euros. Així mateix, en el cas d’Arinsal i la Cortinada, ambdós municipis abandonen la zona 2 i passen a ser considerats de la zona 1, fet que representa que el trajecte individual costarà 1,90 euros en lloc de 4,80 euros. Per adquirir l’abonament, Calvó va recordar que caldrà fer-ho en els llocs de venda habituals: l’aplicació Mou_T_B, l’Estació Nacional d’autobusos i al mateix vehicle.

D’altra banda, el ministre de Presidència, Economia i Empresa va certificar que la rebaixa de preu “no repercutirà en les companyies”, amb les quals va dir que es preservarà l’equilibri economicofinancer en el contracte de concessió de les empreses que operen les línies de transport. En darrer lloc, Gallardo va explicar que el nou reglament d’utilització del servei de transport públic nacional regularà l’accés dels vehicles de mobilitat personal.

Punts clau

1 L'aplicació no se supedita a la taxa verda

Malgrat que la taxa verda no s’aplicarà fins a l’1 de gener del 2022, la ministra Calvó va refermar el compromís de l’executiu per adaptar les noves tarifes a partir del setembre.

2 Estalvi d’entre el 57% i el 81% segons la zona

Les noves tarifes per al transport públic representaran un estalvi d’entre el 57% i el 81% en funció de la zona de destí gràcies a l’abonament mensual de 30 euros amb trajectes individuals il·limitats.

3 Nova zona al pas, a arinsal i a la cortinada

El Pas de la Casa deixarà de ser considerat com a zona 4 i passarà a tenir l’estatus de zona 3. Igualment, Arinsal i la Cortinada abandonen la zona 2 i seran al setembre zona 1.

4 Les companyies no es veuran afectades

El ministre Gallardo va assegurar ahir que la rebaixa de preu “no repercutirà en les companyies”, amb les quals va dir que es preservarà l’equilibri economicofinancer en el contracte de concessió de les empreses de transport.

tracking