OCUPACIÓ
Més del 85% de les empreses del país estan vinculades al sector serveis
Del total de 40.685 ocupats registrats l’any 2019, el 82,5% desenvolupava la seva activitat al sector "Serveis"
El Departament d'Estadística ha publicat aquest dijous les darreres dades recollides en relació amb l'activitat empresarial no financera, és a dir, tots els negocis privats que són entitats bancàries.Aquestes dades no s'analitzaven fins fa pocs mesos i la recent informació recollida pertany als anys 2017, 2018 i 2019. Segons informen, el nombre d'empreses actives a l'any 2019 es va situar en 7.054 empreses, el que suposa una variació del 0,3% respecte l'any anterior, recuperant la tendència positiva que es vivia abans del 2018. Tot i la intenció de diversificar l'economia andorrana, de les 7.054 empreses actives identificades durant l'any 2019, més del 85% d'aquestes estan vinculades al sector serveis, una tendència que es manté respecte els anys anteriors.
En aquest sentit, del total de 40.685 ocupats registrats l’any 2019, amb un augment positiu del 4,9% respecte l’any anterior, el 82,5% desenvolupava la seva activitat al sector "Serveis" un total de 33.552 persones, coincidint amb la distribució del nombre d’empreses actives. En els quatre anys considerats s’ha enregistrat un increment d’ocupats superior a les 5.000 persones.
El volum de negoci, identificat com l’import total de les vendes, de les empreses no financeres va assolir els 5.974,0 milions d’euros l’any 2019, i va suposar un creixement del +4,1% en comparació de l’any anterior, en el que el sector "Serveis" sobresurt amb 82,9% del total.Destaca la secció "comerç", dins d'aquest sector, amb el 47,7% dels ingressos totals generats durant el període considerat. A més, destaca el conjunt de les activitats relacionades amb la indústria i la construcció, ambdues amb el 8,4% del total de volum de negocis.
Pel que fa la inversió bruta en actius durant el 2019, va ser de 351,1 milions d'euros, el que va suposar un augment del 6,7%. La secció amb una presència més elevada correspon a les "Activitats immobiliàries", amb el 30% de la inversió total realitzada per a cada any considerat. Durant l’any 2019, aquesta secció segueix sent la més destacada. Tot i això, cal destacar la forta inversió viscuda durant el darrer any a la secció "Activitats professionals, científiques i tècniques"amb el 7,8% de la inversió total.
En relació amb les despeses de personal i coincidint amb la distribució del volum de negoci, la secció "Comerç" és la que compta amb unes despeses més elevades, amb un 28,2% del total, seguit a certa distància de la secció "Hostaleria"amb un 14,3%. No obstant, les despeses de personal de la secció "Comerç"són les que registren el valor més baix respecte al total de despeses d’explotació de tots els sectors, amb poc més del 10%. Això s’explica, en part, pel protagonisme del consum de mercaderies i d’altres aprovisionaments que ha d’afrontar la secció "Comerç"en comparació a la resta de sectors i aquesta tendència es manté constant durant els quatre anys considerats.La despesa de personal per assalariat es va situar en 32.901,3,1 euros anuals pel conjunt de les empreses no financeres durant l’any 2019, amb una variació positiva del +2,2% respecte l’any anterior. Durant aquest últim any, el sector "Telecomunicacions" passa a ser el sector amb una despesa de personal per assalariat més elevada.
Pel que fa a la productivitat per treballador del total de les empreses a l’any 2019, es va situar en 50.519,5 euros el que representa una variació positiva del 5,4% respecte a l’any anterior. Destaca la productivitat de la secció "Activitats immobiliàries", quatre vegades més elevada que la productivitat mitjana de l’economia no financera. En termes globals i en comparació amb les economies de l’entorn, s’observa una productivitat superior a la de l’economia espanyola d’uns 15 punts percentuals. A més a més, si s’avalua la tendència d’aquesta variable durant els darrers anys es detecta que el ritme de creixement andorrà és similar al d’Espanya i al de França.