El grup antivacuna debat quin ha de ser el seu paper públic
El col·lectiu de pares que s’han organitzat per qüestionar que se subministri el vaccí als menors de 12 a 15 anys discuteix sobre el rol públic que han de tenir
El grup de pares que s’han organitzat a través de Telegram per compartir els seus neguits davant les mesures que es volen imposar amb la tornada a l’escola debat ara de manera interna quin ha de ser el seu paper públic. Mentre que una part dels membres són partidaris de no fer soroll mediàtic i deixar que siguin els polítics els que alcin la veu, altres demanen més implicació ciutadana i definir un portaveu del grup que faci públiques les preocupacions compartides. Alguns dels membres aposten perquè sigui la consellera no adscrita, Carine Montaner, la que lideri el moviment, atenent que comparteix els neguits que s’exposen al grup. D’altres, en canvi, volen que la parlamentària “quedi en segon pla” i aposten per reivindicar el seu posicionament a través d’una carta pública en la qual es detalli la finalitat del grup per evitar que
se’ls titlli de negacionistes. El grup també debat sobre si cal o no fer alguna acció abans de començar les classes. En tot cas, però, de moment cap membre ha sortit públicament a explicar les qüestions que els preocupen i, tot i ser contactats per aquest rotatiu, han preferit denegar fer declaracions.
Cal recordar que, segons els administradors, l’objectiu és “agrupar els pares d’alumnes, docents, i tota aquella persona implicada en l’educació i el desenvolupament dels nens, a fi de defensar els seus drets en l’àmbit escolar, tant pel que fa a la seva salut física com mental”. Entre altres qüestions, des del grup es posa en dubte el cribratge massiu que Govern vol fer abans de l’inici de curs i s’està en contra de la vacuna per als menors. “La idea és unir forces per evitar mesures contra els nens aquest any escolar i sobretot evitar la vacuna”, exposen, i no descarten “emprendre les accions necessàries en defensa dels nostres fills”.
Vacuna voluntària
Davant la notícia, des del Govern van recordar que la vacuna “és totalment voluntària”. De fet, remarquen que tampoc és obligatòria per als adults, si bé en aquest cas sí que s’ha fet una campanya més intensa per tal d’aconseguir un percentatge de població immunitzada important. Sobre els neguits i les preocupacions exposades pel grup de pares, l’executiu va preferir no entrar en la polèmica i va recordar que la setmana vinent es farà una roda de premsa per explicar en detall els protocols que marcaran aquest curs el retorn a l’escola.
D’altra banda, el Diari també va contactar ahir amb l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana per conèixer el seu posicionament envers les mesures del retorn a les aules. La presidenta de l’associació, Susana Venable, va indicar que encara no s’han reunit per valorar l’inici de les classes i es va mostrar prudent a l’hora de reaccionar sobre els neguits exposats pel grup de pares. Amb el que sí que va ser més contundent Venable va ser amb el cribratge massiu abans de començar el curs. “L’any passat ja es va fer i és una bona manera de saber com tornen les famílies després de les vacances”, va opinar. En aquest sentit, va considerar que “l’important és que els alumnes es perdin el mínim de classes possible” i fer tests a l’inici pot ajudar a evitar confinaments de classes senceres. En tot cas, l’associació es reunirà a principis de setembre per adoptar un posicionament conjunt davant el moviment de pares i les mesures.
CLAUS
1 Neguit per les mesures a l’escola
Un grup de pares s’organitza a través de Telegram amb l’objectiu de “defensar els drets dels infants a l’escola”. Debaten sobre el paper que han de tenir.
2 Qüestionen el cribratge i la vacuna als nens
Entre altres qüestions, els membres del grup dubten de la necessitat de fer un cribratge a l’inici del curs i no estan d’acord a vacunar els menors.
3 Govern recorda que el vaccí és voluntari
Des de Govern recorden que la vacuna no és obligatòria ni en adults ni en nens i es remeten a la roda de premsa de la setmana que ve sobre l’inici de curs.
SALUT REGISTRA SET NOUS POSITIUS I 130 CASOS ACTIUS
Salut va detectar ahir set nous positius per Covid-19. El nombre de persones que han tingut la infecció pel virus des de l’inici de la pandèmia s’incrementa a 14.981, dels quals 130 estan actualment actius, xifra que representa dues persones més respecte dijous. El total de recuperats suma cinc altes en les últimes hores i ja són 14.724 ciutadans els que han superat la malaltia des del març de l’any passat. Pel que fa a les víctimes mortals, la xifra de defuncions es manté en 129. El nombre d’ingressats a l’hospital també va baixar. El centre sanitari es troba en aquests moments amb quatre persones a planta i es manté en dos malalts a la unitat de cures intensives (UCI), ambdós amb ventilació mecànica. Les dades de la jornada d’ahir refermen que la cinquena onada segueix una tendència a la baixa malgrat l’afluència de turistes i el període vacacional. Pel que fa a les vacunes, s’han subministrat ja 95.600 dosis. D’aquestes, 50.921 són primeres dosis i 44.679, la pauta completa.