ACTIVITAT LABORAL

Gallardo no té constància d'acomiadaments al juliol

El ministre sosté que malgrat la fi dels ERTO generalitzats l’activitat econòmica s’està recuperant durant els mesos d’estiu

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va afirmar que el Govern “no té constància” d’acomiadaments a partir del mes de juliol que hagin estat motivats com a conseqüència de la finalització dels ERTO generalitzats. “Certament, el servei d’ocupació té un registre de totes les persones que han estat acomiadades però ha coincidit que quan s’han acabat els ERTO ha començat la campanya d’estiu i els mesos de juliol i agost estan sent de molta activitat”, va valorar el ministre.

Amb tot, per curar-se en salut, Gallardo va puntualitzar que “això no significa que no s’hagin produït acomiadaments”, sinó que en cap cas “no hi ha hagut un volum important”. “La prova és que en general hi ha la necessitat de mà d’obra perquè hi ha hagut una reconversió de persones que han passat d’un sector a un altre”, va justificar, i va adduir que hi ha hagut sectors “que s’han recuperat més ràpidament i altres que s’han posat en marxa en el moment en el qual el turisme s’ha començat a moure”.

ERTO quirúrgics per a l’hivern

Davant la possibilitat que les onades de la pandèmia es vagin succeint i assoleixin pics d’intensitat que posin en perill la temporada d’hivern com ja va ocórrer l’any passat, el titular de la cartera econòmica va argumentar que el Govern seguirà estant al costat del teixit empresarial del país. Això sí, Gallardo va repetir l’advertència: “Tenim capacitat per tornar a donar ajudes però seran molt més específiques per a aquells sectors que ho necessitin i quan es vegi que la conjuntura realment requereix aquest esforç suplementari”, va considerar.

Així mateix, va deixar clar que “el que no es pot esperar és que si hi ha una època de l’any que ja de per si és de poca afluència es reclami aquest tipus d’ajuda pel fet que hi hagi poca afluència, això no”. En aquest sentit, Gallardo va recordar que el cicle econòmic d’Andorra es caracteritza per ser estacional i que, per tant, “no podem donar ajudes quan l’activitat turística sigui baixa si ho és perquè la gent decideix no moure’s”.

Per tot plegat, el ministre va incidir que la capacitat d’endeutament de l’Estat “no és infinita” i va posar en valor que el segon programa de crèdits tous segueix en vigor. “Sempre dic que un euro que s’ha destinat a una empresa és perquè l’empresa protegeixi i garanteixi un lloc de treball, precisament per evitar aquesta destrucció de llocs de feina”, va recalcar.

Tot destacant “l’esforç” de l’Estat durant el primer any de pandèmia, especialment en els moments en què l’activitat econòmica estava sota mínims i la mobilitat internacional pràcticament reduïda, el ministre de Presidència va esgrimir que el Govern s’ha fixat un sostre “que no volem sobrepassar”. A més, el número dos de l’executiu va apuntar que la regla d’or només permet sota excepcions concretes, com pot ser la pandèmia, excedir-se en un endeutament superior al 40% del PIB, però això no equival a perpetuar-ho “de manera indefinida”.

En qualsevol cas, Gallardo va afirmar que la propera temporada d’hivern s’encara amb més optimisme. “Si no hi ha restriccions de mobilitat perquè les vacunes han ajudat i seguim mantenint les precaucions podrem evitar un tancament i tenir una bona temporada d’hivern”, va sostenir. I, si s’escau per la incertesa de la pandèmia, “ajudes quirúrgiques” tal com està succeint ara amb les agències de viatge o el sector de l’oci nocturn, ja que és conscient que el consum intern d’Andorra “no és suficient” per mantenir en números verds el teixit econòmic de tot el país.

LA RECUPERACIÓ VA COMENÇAR EL MES DE JUNY

Per dimensionar el progressiu procés de recuperació econòmica cal fer una ullada al mes de juny, el darrer a fer-se públiques les estadístiques d’Ocupació. Així doncs, el juny es va tancar amb 847 persones sense feina inscrites al servei d’Ocupació, que són un 21,6% menys que les que hi havia a les acaballes de maig (1.080). A més, la reactivació de l’economia i la consegüent necessitat de cobrir més llocs de treball també va implicar un increment de les ofertes de feina registrades: si al maig eren 809, el juny s’ha tancat amb 1.105. Finalment, cal recordar que al juny hi havia 198 persones sense feina que percebien l’ajut per desocupació involuntària i 88 més la prestació econòmica ocasional per activitats relacionades amb el sector de la neu, un ajut que es va aprovar l’hivern passat per pal·liar els efectes d’una temporada pràcticament inexistent.

tracking