diada andorrana a la universitat catalana
Un 30% del territori andorrà serà un espai protegit abans de l'any 2030
És l’objectiu del Govern per a les zones considerades “importants per a la biodiversitat”
El Govern “treballa” perquè abans del 2030 “almenys” el 30% del territori del país, particularment “les zones importants per a la biodiversitat”, estigui protegit mitjançant sistemes de conservació dels espais naturals, com ara parcs nacionals, parcs comunals o reserves, segons afirma la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la ponència que presenta a la 34a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent. Aquest objectiu és un dels punts més destacats del Marc Global per a la Biodiversitat post2020, que 196 estats d’arreu del món negocien en el marc de la Convenció sobre la Diversitat Biològica de les Nacions Unides.
“Sens dubte, ens falta disposar d’espais naturals protegits”, afirma la ministra a la ponència. Concretament, Calvó subratlla la importància de les masses boscoses, ja que són “refugis importants” per a la fauna i la flora del país. “Aquestes zones protegides”, recalca la ministra, hauran de “permetre millorar també la connectivitat entre els espais a fi de generar condicions millors per a les espècies i els hàbitats”.
A part de garantir la conservació de la biodiversitat, protegir els espais naturals és imprescindible, assegura Calvó, per “potenciar la capacitat d’embornal de diòxid carboni dels boscos nacionals en el marc de la lluita contra el canvi climàtic”, així com “el rol” de les masses forestals “en la protecció davant els riscos naturals”, com ara “allaus i despreniments de terres o altres fenòmens erosius”.
En la seva intervenció en la 34a Diada Andorrana, Calvó també destaca que cal “compaginar la protecció de la biodiversitat” dels espais naturals amb l’aprofitament “sostenible” dels recursos forestals. En aquest sentit, la ministra esmenta el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra, aprovat el maig del 2018, que ja preveu “l’aprofitament energètic de la biomassa” en els plans de gestió forestal, sempre considerant que la gestió ha de garantir el manteniment i la millora de la capacitat de captura de diòxid de carboni dels boscos. “L’aprofitament sostenible” dels espais naturals “com a font de biomassa” és clau, apunta, Calvó, per “disminuir l’ús d’energies renovables”.
Vulnerabilitat
D’altra banda, la ministra recorda que “aquestes últimes setmanes ha estat actualitat la vulnerabilitat dels boscos” arran dels efectes del canvi climàtic.
D’entre els riscos mediambientals provocats pels impactes negatius de l’acció humana en el planeta amb més incidència a Andorra, Calvó destaca la possibilitat de “períodes de sequera que incrementen el risc d’incendis forestals i la presència de plagues”, així com de “tempestes fortes, precipitacions intenses i ventades”, fenòmens extrems que provoquen “caigudes i desplaçaments d’arbres, augment de l’erosió del sòl i esllavissades de terres”.
Finalment, la ministra assegura que en els propers anys Andorra haurà d’encarar “una època de transició energètica, ecològica i social”. Per assolir aquest objectiu, afirma Calvó, “el conjunt de polítiques, plans i estratègies” del país, “ja siguin nacionals o comunals”, “hauran d’estar encaminades a aquest objectiu”.
ELS COMUNS, UN ACTOR CLAU EN LA GESTIÓ FORESTAL
Un dels actors clau per al futur dels espais naturals andorrans són els governs comunals. En la seva ponència, Calvó recorda que, segons la llei de qualificació de competències, la gestió dels boscos a Andorra recau en els comuns. És per aquesta raó, puntualitza la ministra, que, “sempre seguint els principis generals esmentats, cada comú ha de redactar, d’acord amb el seu inventari forestal, el Pla de gestió forestal comunal, que ha d’incloure, com a mínim, la determinació dels seus objectius i la planificació dels diferents aprofitaments i actuacions previstos”. Tot i la importància dels comuns en la gestió de l’entorn natural, Calvó recorda que tots els actors, tant els públics com “les empreses privades i els ciutadans en general”, tenen “obligacions” pel que fa a la protecció dels boscos. “La humanitat es troba en una cruïlla essencial en la qual ens estem jugant el futur”, alerta la ministra.