34a diada andorrana a la universitat d'estiu

Alerta per l'efecte del canvi climàtic i l'augment de les temperatures

Un meteoròleg destaca que els entorns urbanitzats triguen més a refredar-se

El meteoròleg Guillem Martín durant la seva ponència.SAC

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El físic i meteoròleg Guillem Martín va posar ahir sobre la taula en la seva conferència a la 34a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, els efectes que té i tindrà el canvi climàtic i el conseqüent augment de les temperatures. En concret, Martin va centrar la ponència a mostrar l’evolució de la temperatura entre entorns naturals i urbanitzats per evidenciar la mà de l’home en el canvi climàtic. “La climatologia de cada indret també depèn del seu entorn, boscós, natural, agrícola o, també, urbanitzat”, va afirmar.

Segons el meteoròleg, “durant les darreres dècades, el Principat ha viscut un canvi en els usos del sòl que a més de ser visible a simple vista o a través de satèl·lit, també queda palès en el registre de les temperatures”. Les conclusions de Martín parteixen de la comparació de les temperatures en dues estacions del país, la del Roc de Sant Pere, per estudiar els canvis de comportament a les parròquies centrals, i la de les Salines, un entorn que ha patit pocs canvis. “Si estudiem els valors extrems de la temperatura, veiem com cada vegada es registren valors més alts, un augment de temperatures relacionat amb el canvi climàtic”, va assegurar.

En concret, l’estudi s’ha basat a esbrinar com variava la temperatura cada hora en aquestes dues estacions i, segons va indicar el conferenciant, “s’ha corroborat que en entorns urbanitzats les temperatures tarden més a refredar-se després d’assolir la màxima”. “En paraules tècniques, la velocitat de refredament és inferior a les àrees urbanes”, va emfatitzar.

A més, va indicar que la velocitat de refredament s’ha disminuït els darrers 30 anys a l’estació de Roc de Sant Pere, coincidint amb el creixement i la densificació de la trama urbana, però no a les Salines. “Per tant, encara que a les Salines també es noten els efectes de l’escalfament global, amb temperatures mitjanes més altes, menys dies glaçats i més dies d’estiu, el comportament de la temperatura, és a dir, a quina velocitat s’escalfa i a quina es refreda al llarg del dia, no ha variat”, va concloure.

tracking