El comú de la Massana recorda que cal respectar les zones protegides

La corporació té constància d’actituds incíviques en punts de l’entorn natural

Tanca a les Canyorques del Comapedrosa.V.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana demana als excursionistes que visiten els espais naturals de la parròquia i, per extensió, del conjunt del Principat, que respectin les zones protegides marcades amb la senyalització que prohibeix el pas als muntanyencs. Fonts de la corporació van assegurar al Diari que, tot i que no és una actitud en absolut generalitzada, sí que tenen constància que hi ha excursionistes que mantenen un comportament incívic. “Sabem, per exemple, que hi ha gent que, per fer drecera, travessa les tarteres per punts on no és permès fer-ho. Aquests comportaments són intolerables”, lamenten.

Aquestes mateixes fonts alerten que entrar a les zones no permeses als excursionistes pot tenir conseqüències “greus” per a la biodiversitat i, més concretament, per a les espècies endèmiques de flora i fauna que habiten en els paratges d’alta muntanya del Principat.

Segons el comú, un dels punts “problemàtics” on transiten “força” muntanyencs són les Canyorques, una zona rocosa a més de 2.500 metres d’altitud situada al cap oest de la vall del Comapedrosa. En aquest entorn del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, format per tarteres de pissarra, viuen, entre altres animals i plantes, comunitats de serenalla pallaresa, una espècie de sargantana que només es troba en tres nuclis de l’eix pirinenc –Comapedrosa-Tristaina-Serrera, Pica d’Estats i Mont-roig–. “No ens podem permetre malmetre l’hàbitat de la serenalla perquè té un valor ecològic incalculable”, recorda el comú.

A banda d’apel·lar al civisme dels visitants perquè respectin les zones protegides, fonts de l’ens comunal massanenc van apuntar que el comú no descarta reforçar alguns punts "crítics", com ara la tanca que barra el pas als muntanyencs a les Canyorques del Comapedrosa, amb més senyalització que expliciti que el camí està vedat als excursionistes. El comú recorda que cada any ha de reparar el tancat arran de les allaus.

tracking