El pes de les importacions d'origen francès ja es troba per sota del 10%
L’Estat veí del nord ha venut mercaderies al Principat per un valor de 52,2 milions d’euros en el primer semestre de l’any 2021
La paritat de la influència entre Espanya i França està en l’origen del Coprincipat. En el pes de l’economia ja fa anys que la balança s’ha inclinat, i molt, a favor del veí del sud, que monopolitza l’entrada de mercaderies al país amb una superioritat aclaparadora. Tancades les xifres oficials del primer semestre del 2021, França, per la seva banda, ja no suposa ni el 10% del valor de les mercaderies importades per Andorra. Un fet inèdit, almenys des que Estadística publica les dades l’any 1993.
Encara tocat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia de coronavirus, el Principat ha importat mercaderies en els primers sis mesos de l’any per un valor de 553,6 milions d’euros. Del total, Espanya ha venut productes per un valor de 365,2 milions, xifra que suposa el 66%. El valor de les mercaderies provinents de França, d’altra banda, ha estat el primer semestre del 2021 de 53,2 milions d’euros, el 9,7% del total.
A final de l’any passat, les importacions d’Espanya van ser el 67,8% del total en un exercici que per fer una comparació vàlida se li van haver de restar els 208 milions de l’entrada al Principat del Mata Mua, el famós quadre de Paul Gauguin, que la seva propietària, Carmen Cervera, va transportar de Madrid a Andorra aprofitant el confinament per pressionar el govern del veí del sud en les negociacions d’un nou acord per a la cessió de la col·lecció d’obres d’art de la baronessa.
El pes del valor de les importacions de França a final del 2020 va ser de l’11,1, set punts per sobre del tercer país que més ven a Andorra: Alemanya. A 30 de juny d’enguany, la diferència es va estrenyent. Les importacions del país centreeuropeu, amb un valor de 30,1 milions d’euros, ja representen el 5,4% i es troben a poc més de quatre punts de les franceses. Una mica més lluny es troba Itàlia, que amb 21,6 milions d’euros representa el 3,9% del valor total de les importacions. De la resta de països del món, només la Xina (2,2%), Suïssa (1,7%) i el Regne Unit (1,6%) tenen, tot i que molt minso, un pes destacable en l’economia del Principat.
FRANÇA S’ENFONSA
Espanya, almenys en el primer semestre del 2021, ha vist frenat l’increment del seu pes en el valor de les importacions, que havia anat creixent any rere any fins a situar-se l’any passat en el 67,8%. Però mentre el veí del sud continua enduent-se la major part del pastís, França, l’històric segon gran proveïdor de mercaderies a Andorra, segueix la línia a la baixa que va iniciar el 1993 i que sembla que no té aturador.
La situació actual xoca amb el que passava fa 27 anys, quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat. El 1993, el primer any en què Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les provinents de França era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així mentre que, amb dades a 31 de desembre de l’any passat, el percentatge de les importacions provinents del veí del sud ha crescut uns 30 punts en poc més d’un quart de segle, el de les arribades del nord ha disminuït en 24. Un pes, el de França, que sobretot ha anat a parar a Espanya.
La caiguda del pes de les importacions de França té diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu, per exemple, hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció.
Això, juntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i sovint tancada a l’hivern, també és un fre. Un altre factor residiria en el pes que tenen els residents d’origen espanyol respecte a tota la població.
RESULTATS INTERANUALS
Si es tenen en compte les dades interanuals, el pes de França és una mica superior al que tenia al primer semestre del 2021. Entre el juliol del 2020 i el juny passat, el valor de les importacions del veí del nord va ser d’un 10% del total. Les d’Espanya van representar un 64,2% del total.