Més turisme de proximitat

Els refugis, un atractiu turístic a l'alça

El nombre de pernoctacions de l’estiu s’acosta a les dades del mateix període del 2018

El refugi guardat del Comapedrosa.FERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels grans efectes que ha tingut la pandèmia ha estat, sens dubte, l’impuls del turisme de proximitat. Aquest nou comportament no ha passat inadvertit als refugis, que han vist incrementat el nombre de residents del país que hi han fet una estada aquest estiu.

El responsable de refugis, Albert Pla, fa un balanç del que portem de temporada “molt positiu”, perquè els refugis estan al límit de l’aforament permès per les restriccions sanitàries. El responsable afirma que les xifres són millors respecte a l’any passat i que “la gent ve als refugis perquè són llocs segurs”.

Pel que fa a les pernoctacions, en els darrers dos mesos i mig, els refugis guardats han acollit un nombre de persones molt proper al de tot el 2020. En aquest sentit, Pla detalla que “si agafem els valors de l’any passat estem molt per sobre. De fet, estem en valors molt similars als de l’estiu del 2018 pel que fa a les pernoctacions”. Concretament, des del juny fins a la segona quinzena d’agost d’aquest any, 4.161 persones han dormit en un refugi guardat, mentre que durant el mateix període del 2018 ho van fer 4.829. Si, en canvi, comparem el mes de juliol i la primera quinzena d’agost d’enguany, 3.407 persones van passar la nit en un d’aquests allotjaments, mentre que en el mateix període de l’any passat la xifra ascendeix a 1.942.

Pel que fa als àpats, en els últims dos mesos i mig els números són superiors als que es van assolir en tot el 2020. En concret, del juny a mitjans d’agost hi han menjat 4.596 persones, mentre que en tot el 2020 ho van fer 5.109. Segons Pla, “hi ha un augment de gent que només puja a fer l’àpat del migdia i després marxa. Són persones que es quedarien a dormir però els aforaments estan plens per culpa de les restriccions”.

Pel que fa al perfil del turista dels refugis guardats, Pla explica que aquest estiu predomina el turisme nacional i de proximitat. “Abans teníem alemanys, belgues i israelians que venien a fer rutes de la Segona Guerra Mundial. Però aquests turistes han baixat i els estan suplint els francesos del Pirineu i, sobretot, molt català.” A més, Pla destaca que “és molt nou que hi hagi tanta gent del país en plena temporada d’estiu. Abans la gent d’Andorra acostumava a anar-hi a l’hivern”.

El responsable de refugis destaca les bones dades dels refugis guardats, malgrat les limitacions imposades pel Govern, que redueixen l’aforament pràcticament a la meitat. “Són valors que si segueixen al mateix ritme poden estar molt propers als nivells del 2017 i, per tant, demostren que hi ha una forta demanda del turisme de natura i dels serveis que ofereixen els refugis guardats, ja que són valors que s’estan assolint malgrat les limitacions sanitàries.”

tracking