Polèmica a Ordino
El Govern acusa Dolsa de fer “populisme” amb Grifols
La plataforma en contra de l’arribada de Grifols convoca una reunió l’1 de setembre i difon a través d’un vídeo els “perills” del laboratori
La plataforma que s’està organitzant en contra de l’arribada de la farmacèutica Grifols ha convocat una reunió pública el proper dimecres 1 de setembre per “explicar els importantíssims perills” del projecte. Per difondre la convocatòria, la plataforma, amb Enric Dolsa al capdavant, ha elaborat un vídeo en el qual surt un gat que s’infecta després de menjar-se una rata que s’ha escapat del laboratori Grifols. Després, el gat veu aigua del riu i el contamina i per extensió, s’infecta tota la població. El vídeo, que pretén il·lustrar els “perills” d’instal·lar el laboratori, va ser ahir criticar des del Govern. “Tota critica és legítima si es fa amb arguments però no ho és difondre fake news, mentides i utilitzar el populisme”, van sentenciar fonts de l’executiu. En aquest sentit, defensen “les crítiques objectives i argumentades per tal que la ciutadania pugui tenir un posicionament clar sobre el projecte però no des de la mentida”.
En resposta als dubtes sobre el projecte que planteja la plataforma, l’executiu va recordar que “respondrem totes les inquietuds que vagin sorgint i donarem totes les explicacions que calguin”. Un posicionament que també va compartir el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que va afirmar que “tothom qui vulgui es pot adreçar al comú a preguntar” tot afegint que “encara no m’he trobat a cap ciutadà que estigui en contra del projecte”. Mortés també va remarcar que “el Govern i el comú hem donat tota la informació des del primer moment i és evident que no tiraríem endavant res que estigui fora de la normativa europea”.
SENSE BUITS LEGALS
Precisament en la mateixa línia es van expressar les fonts de Govern, recalcant que “Grifols no ve a fer res que no es faci en altres llocs d’Europa”. Per tal que el projecte no es topi amb buits legals, des de Govern s’està treballant la Llei de recerca biomèdica, la ratificació del conveni d’Oviedo i recentment ja es va aprovar el Reglament de creació i funcionament de la Comissió d’Ètica de la Investigació. Així mateix, les fonts van deixar clar que “no estem parlant d’una empresa mediocre, sinó d’una multinacional amb experiència i reputació” i van insistir que el nivell de risc i seguretat del laboratori de Grifols (P3) és l’habitual en aquests tipus d’instal·lacions, així com als hospitals. “És una oportunitat per al país, que per començar ja aportarà que 50 científics i les seves famílies s’instal·lin al país”, van apuntar les fonts afegint que “l’arribada de Grifols pot tenir un efecte crida per altres empreses importants que s’interessin pel país”.
Els arguments, però, no convencen a la plataforma, que de moment només té com a cara visible Dolsa. Segons va assegurar ahir, el dia 1 de setembre “científics francesos explicaran els perills reals del laboratori” a la reunió pública que es durà a terme al Centre de Congressos d’Ordino i es podrà seguir presencial i telemàticament. Segons el polític ordinenc, el moviment busca fer una “consulta popular” per saber què pensa la població sobre l’arribada del projecte. Per tirar-la endavant, volen fer una recollida de firmes per entrar la proposta al Consell General. Dolsa va avançar que la plataforma ja compta amb el suport de la consellera general Carine Montaner.
"THE WALKING CAT"
L‘apocalipsi a Andorra serà desencadenat per un adorable gatet. O si més no això és el que es desprèn del vídeo difós per la plataforma contrària a la instal·lació del laboratori Grifols a Ordino. Els crítics amb el projecte alerten dels perills de la farmacèutica, que té seus arreu del món, a través de la història d’un gat que s’infecta quan es menja una rata que s’ha escapat del laboratori. El muntatge mostra com el pobre animal es posa molt malalt i contamina el riu quan s’hi apropa per beure aigua. Per extensió, la infecció arriba a tota la població del Principat. La història que mostra el vídeo no va més enllà, tot i que es podria pensar que si el riu acaba contaminat, també per extensió, la població d’Andorra no seria pas l’única que es posaria malalta, sinó que el virus traspassaria les nostres fronteres Valira avall. Al final del vídeo, ens convida a la reflexió: “Creus que val la pena córrer el risc?”. Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions després de visualitzar el tràgic final del nostre felí ordinenc.