Visita del Banc de Desenvolupament per seguir l'evolució del préstec sanitari
Ballestà destaca que l’organisme ha quedat “gratament content” dels recursos destinats
Una delegació del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) va desplaçar-se ahir al Principat per fer seguiment del préstec de 12 milions d’euros que el Govern va sol·licitar el setembre de l’any passat per fer front a les despeses sanitàries. En paraules del secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, la comitiva del CEB “va quedar gratament contenta pels recursos destinats en la lluita contra la Covid-19”.
La comitiva, formada pel cap de l’àrea sanitària del banc, la country manager d’Andorra i un responsable de transparència de l’organisme, va visitar les instal·lacions sanitàries del país que s’han beneficiat del préstec, com és el cas de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, el centre sociosanitari El Cedre o l’stop lab de la plaça de braus. “És una visita rutinària per verificar in situ que no hi ha cap irregularitat en el finançament rebut”, va exposar Ballestà, que va destacar l’oportunitat d’explicar “de primera mà” l’estratègia seguida pel Govern.
Els 12 milions, que s’han invertit íntegrament i que s’hauran de retornar en un termini de quinze anys amb un tipus d’interès del 0,1% en el primer tram i del 0,25% en el segon tram, han anat principalment a finançar la compra de respiradors, l’adquisició de vacunes o l’ampliació de personal sanitari, entre d’altres despeses.
De la mateixa manera, el ministre de Finances, Eric Jover, va traslladar als representants del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa la satisfacció del Govern per cooperar en matèria de salut en el marc de la pandèmia de la Covid-19, tot destacant la rapidesa amb la qual es va rubricar la sol·licitud de préstec.
Cal recordar que Andorra és membre del CEB des del 26 de maig i té una participació del 0,09% del capital en haver abonat una quota de 2,8 milions d’euros per a l’adhesió. La incorporació d’Andorra al CEB s’alinea amb l’estratègia de diversificació de les fonts de finançament del país per aportar una major resiliència financera.