rEPORTATGE
Pedalar per donar vida
Un grup de ciclistes trasplantats i donants es van ajuntar per fer una sortida esportiva i sensibilitzar la població envers la donació d’òrgans a Andorra
Junts i amb bicicleta. Així van sortir dissabte un grup d’onze persones trasplantades i donants per sumar forces i difondre la donació d’òrgans a Andorra. Totes elles amb el lema a l’esquena de #donaréstornaraviure.
La donació d’òrgans i teixits al país encara no és una realitat, un fet que l’Associació de Trasplantats i Donants (ATIDA) lluita cada dia per visibilitzar. La Mari Martínez és una de les integrants. Ara farà deu anys que li van realitzar un trasplantament renal i poc després va començar a fer ciclisme. Aquesta trobada no és la primera que realitzen, però era especial: “Va venir en Toni, que ha estat trasplantat de medul·la i en Jaume, que ho ha estat de ronyó”, relata la Mari. L’objectiu de la trobada, a més de fer quilòmetres i gaudir del dia, és difondre la donació d’òrgans.
Per a la Mari, “promoure l’activitat física en trasplantats és el millor tractament que podem tenir. L’esport és bàsic i així visibilitzem la donació”. Ella mateixa va ser l’encarregada de dissenyar el mallot amb el qual s’equipen tots els membres del grup per visibilitzar la causa. “És necessari fomentar la donació, que se’n parli i a poc a poc s’estengui a tot el país. Ara tot just es comença a fer donació de medul·la. El que volem és que Andorra sigui proveïdor d’òrgans i ajudar que les llistes d’espera no creixin més i que es pugui anar trasplantant als països veïns gràcies als nostres òrgans”. Josep Suárez va ser un altre dels participants a la trobada. Coneixia personalment la Mari i d’aquí es va apropar a l’associació. “Conec ATIDA de fa temps, però encara m’estic informant perquè desconeixia molt aquest món. Quan ho desconeixes fa por, però la veritat que després veus que val la pena estar amb ells i si pots ajudar altres persones, per què no?”
Una altra de les participants va ser donant en viu de ronyó del seu home aquest gener. “El meu home té una malaltia hereditària i necessitava un trasplantament renal. Quan el metge de l’Hospital Clínic de Barcelona ens ho va exposar jo els vaig dir que em faria la prova. Al principi ell no volia i davant la negativa vaig parlar amb la Mari. Ella li va explicar el que era la donació en viu. El meu home també és ciclista i parlar amb la Mari va ajudar bastant. Seria molt més fàcil si es pogués fer des d’aquí Andorra i que no haguessis d’anar a Barcelona, però per a mi l’experiència ha estat molt positiva en tots els sentits”, i afegeix, “ajudes una persona que té un trasplantament a poder continuar amb la seva activitat quan abans tenia limitacions”.
Sobre les sortides que fan en bicicleta, la donant que va participar en la trobada opina que “ajuden a fer la teva vida d’abans. Estar trasplantat no implica renunciar a les teves aficions”. I puntualitza, “trobo molt positiu que la gent ho conegui i poder posar en comú com ens sentim; que se sàpiga que existeix aquesta associació i t’acompanya en el procés. Si algú més està en la mateixa situació que jo, que es pot sentir sola perquè són moments molt difícils, vull dir-li que no tingui por, corres un risc, però tot va bé i dones vida a una altra persona”.