Laboral
El TC rebutja el recurs dels inspectors de treball per les guàrdies
Els magistrats desestimen la petició de rebre la mateixa remuneració que els forenses
El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat pels inspectors de treball per reclamar tenir la mateixa remuneració per les guàrdies que els forenses al·legant una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, segons publica el BOPA aquest matí. La decisió dels magistrats avala la de la sala civil del Tribunal Superior de l'abril passat i la de la Batllia que havienrebutjat la demanda contra el decret del Govern del juliol del 2018 que modificava el Reglament de sistemes de compensació, i va establir una remuneració diferent per a les guàrdies forenses.
Els inspectors recurrents demanavenla modificació de l’article 3 del reglament per tal que s’hi incorporessin les guàrdies que presten ells i es revisés la seva remuneració seguint els mateixos criteris emprats per al càlcul de laguàrdia forense, amb la regularització corresponent. La reclamació s'argumentava exposan que el Servei d’Inspecció de Treball "investiga els accidents de treball que es puguin produir en el territori nacional, mitjançant un sistema de guàrdia localitzable que s’ha d’assegurar obligatòriament tots els dies de l’any de forma continuada". Per aquesta circumstància laboral estructural consideraven que són d’aplicació els articles 3 i 8 del Reglament de sistemes de compensació de l’11 de juliol del 2018 que sol·licitaven perquè el reglament motiu de la demanda "tracta de manera distinta les guàrdies realitzades pels metges forenses i aquelles realitzades pels inspectors de treball, quan en les dues situacions han d’estar disponibles de la mateixa manera", segons recull l'argumentació jurídica.
Els recurrents al·legaven la vulneració del dret a la jurisdicció per la justificació que han fet els tribunals sobre la remuneració diferent per a les guàrdies dels inspectors i les dels forenses assegurant que "no existeix cap element diferencial que justifiqui de forma objectiva i raonable un tractament retributiu distint d’un fet idèntic (estar disponible fora d’horari laboral i en dies festius". Els inspectors de treball especificaven a més que la retribució de la intervenció concreta "ja es tracta de manera distinta per raó de la tasca concreta i que, per tant, es vulneren els drets a la igualtat i de no discriminació".
El Constitucional considera que la sentència del Superior argumenta la decisió d'avalar el reglament del Govern i no vulnera cap dret constitucional en crear laguàrdia forense i diferenciar-la de la dels inspectors de treball. Els magistrats al·leguen que el termes de comparació entre els dos col·lectius afectats "no són equiparables, ja que els metges forenses disposen d’un nombre menor d’efectius i tenen una quantitat superior d’actuacions fora de la jornada ordinària de manera que la seva situació de disponibilitat és més onerosa". I en segon lloc estimen que la nova retribució de la “guàrdia forense” és per un sistema forfeter que és incompatible amb qualsevol altra compensació, "la qual cosa suposa una circumstància diferencial respecte de la situació dels agents". I conclouen que "el Govern, en l’exercici de la potestat reglamentària, disposa d’una àmplia discrecionalitat i d’un important marge d’apreciació en l’elaboració del Decret que ha de ser aplicat de manera que no infringeixi ni la Constitució, ni els seus principis bàsics, ni els drets humans i les llibertats fonamentals. Per consegüent, considera que el Reglament s’ajusta al bloc de la constitucionalitat i de la legalitat i, per tant, no pot ser anul·lat".
Al recurs presentat per cinc inspectors de treball s'havien afegit el Sindicat de Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag) i el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA).