Acord d'associació amb la Unió Europea
L'excap negociador alerta que la UE serà estricta amb les quatre llibertats
Claude Maerten sosté que l’‘statu quo’ és insuficient per a l’economia andorrana
L’excap negociador adjunt de la Unió Europea (UE) per a l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Claude Maerten, va advertir ahir a la nit durant la ponència a la Universitat d’Estiu i Tardor que el blindatge d’algunes “particularitats” del Principat haurà de ser compatible amb el respecte a les quatre llibertats de circulació del mercat comú europeu –és a dir, de mercaderies, de treballadors, de serveis i de capitals–. En declaracions als mitjans, Maerten va mostrar-se confiat que, a pesar dels obstacles que hi ha hagut darrerament en les converses, provocats per la pandèmia i els canvis en els equips negociadors, les dues posicions “convergiran” en un “bon acord”.
“L’accés d’un país al mercat únic implica el respecte a les quatre llibertats fonamentals i l’acceptació del cabal comunitari”, va recordar l’excap negociador als assistents que van omplir el Centre de Congressos d’Andorra la Vella, entre els quals hi havia la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. Maerten va assegurar, a més, que la jurisdicció europea és cada vegada més estricta a l’hora de fer respectar la “indivisibilitat de les quatre llibertats”. Segons l’exalt càrrec comunitari, aquest punt limita la possibilitat d’arribar a acords sectorials per protegir aspectes concrets del model econòmic dels països extracomunitaris que volen assolir una major convergència amb la normativa europea.
NOUS SECTORS
D’altra banda, Maerten va afirmar que mantenir l’statu quo no permetrà a Andorra fer millores en la seva economia. “Amb els instruments actuals”, va assegurar l’excap negociador, que va citar l’acord signat el 1990 entre la Comunitat Econòmica Europea i Andorra per la unió duanera, “no n’hi ha prou per desplegar el potencial econòmic del país”. Maerten va il·lustrar aquesta necessitat amb l’exemple de l’economia digital, “un dels nous sectors que requereix mà d’obra especialitzada”. L’expert en qüestions europees va apuntar que un “bon” acord d’associació permetria a les empreses andorranes d’accedir amb més facilitat al talent estranger gràcies a la llibertat de circulació de treballadors.
En el torn de preguntes, l’ambaixador de França a Andorra, Jean Claude Tribolet, va preguntar a Maerten si la solució liechtensteinesa a la lliure circulació de treballadors –fixar quotes de mà d’obra estrangera per sectors, amb el compromís d’ampliar-les anualment– podria aplicar-se amb èxit a Andorra. Tot i que no va voler mullar-se, Maerten va afirmar que l’acord amb Liechtenstein “permet l’accés al mercat de treball” del país alpí als treballadors dels països que formen part del mercat únic.
En qualsevol cas, va recordar el ponent, aquest és un punt que podria tractar-se en les converses. “Els aspectes més difícils d’un acord s’han de tractar al final de les negociacions. Caldrà trobar solucions innovadores”, va apuntar Maerten.