Judici

Pallardó 'bloquejava' l'oficina de la Massana amb el seu compte

Miquel reconeix queixes internes del director de la Massana per l’elevat volum de tràmits

Joan Pau Miquel a l'entrada de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El principal acusat en el judici que segueix el Tribunal de Corts contra els antics dirigents i empleats de Banca Privada d’Andorra, l’exconseller delegat Joan Pau Miquel, va reconèixer ahir en la represa de la vista que hi havia queixes al banc per l’operativa que generava l’empresari Rafael Pallardó, vinculat a causes a Espanya amb l’empresari xinès Gao Ping en el marc de l’operació Emperador. En aquest sentit, preguntat pel fiscal Alfons Alberca sobre si el director de l’oficina de la Massana, on feia gran part de les operacions Pallardó, havia manifestat queixes per l’operativa, Miquel va respondre: “Que l’operativa del senyor Pallardó generés moviment administratiu, que el compte el tingui un gestor o un altre... això genera conflicte cada dia i amb cada client i de tot això es discuteix quasi a diari. La gestió d’això és normal en el dia a dia de qualsevol banc.”

Aquesta pregunta del fiscal va generar enrenou a la sala i els advocats defensors van córrer a qüestionar-la. Alberca va preguntar a Miquel sobre la declaració del director de la Massana en què afirmava que “Pallardó em bloquejava l’oficina”. Un dels advocats defensors va protestar perquè es feia menció a unes declaracions d’una tercera persona que encara no ha comparegut i no es podien matisar o confirmar. El tribunal va admetre la impertinència de la pregunta i va comminar el fiscal a refer-la.

No obstant això, que no sigui el moment processal oportú no suposa que no tingui importància en l’interrogatori i el desenvolupament del cas. El principal acusat defensa que aquest empresari, el qual va ingressar 68 milions d’euros en efectiu entre el 2008 i el 2011, havia passat tots els controls interns del banc per evitar el blanqueig de capitals i que ningú internament havia qüestionat l’origen dels diners. A més, Miquel va assegurar amb relació a l’actuació de BPA i els seus clients que “tenim un compte i l’únic que volem és tenir indicis i informació per entendre que el que ens diu el client és versemblant. Només tenim una petita visió de la realitat d’un client. No som Hisenda”. Tal era el nivell de confiança, va relatar Miquel, que fins i tot quan va requerir diners en l’àmbit personal el mateix acusat va recórrer a Pallardó per obtenir-los.

Una altra de les qüestions que dirimeix el judici és si el banc va activar els mecanismes corresponents quan l’operativa d’ingressos en efectiu es va incrementar sobre manera a partir de la tardor del 2008 o, en canvi, va facilitar aquesta operativa. Així, Miquel va declarar que “quan hi va haver un increment notable del gir comercial, va saltar el senyal d’alerta identificada a través dels mecanismes de prevenció. Això et dona informació i et permet indagar, però un increment no és automàticament blanqueig de capitals”. A més a més, va manifestar, “conec el senyor Pallardó perquè el vam monitoritzar des del comitè de prevenció [de blanqueig de capitals] en moltes ocasions”. Una d’aquestes alarmes va propiciar que el banc encarregués un informe a la consultora KPMG per certificar si els diners de l’empresari provenien d’una activitat delictiva o no. Al respecte, Miquel va declarar que l’informe “és una mesura de diligència reforçada i persegueix literalment l’objecte de la feina, que és identificar si l’activitat del senyor Pallardó genera indicis d’activitat criminal o no”. La vista es reprèn avui amb l’interrogatori i l’anàlisi sobre aquest informe.

REPORTATGE

En matí de judici dona per a molt; més si és en una vista que s’allarga i s’allarga, com és aquesta, la qual ja passa de les vint sessions. Per a un observador novell sorprèn la familiaritat de la relació entre tribunal, Fiscalia, lletrats i acusats, i el fet que en ple interrogatori de l’acusació pública es permeti als advocats defensors fer preguntes o puntualitzar qüestions, més enllà de la preceptiva formulació de protestes. D’aquestes, algunes per part de l’advocat Josep Anton Silvestre, qui demanava concreció al fiscal o un tracte similar quan sigui el seu torn, i que va rebre una cleca dialèctica per part del president del tribunal, Enric Anglada, amb relació a les hores de durada del judici. Tot siga en benefici del dret de defensa, com va explicar el mateix Anglada, qui, per cert, va haver d’explicar-li a algun lletrat què carai significava allò que la vista es reprendria a tres quarts de dotze. El més destacat, però, és la partida d’escacs entre el fiscal Alberca i el principal acusat, Joan Pau Miquel, en la qual Alberca porta les blanques. El fiscal deixa parlar i parlar l’exconseller delegat de BPA fins i tot quan divaga, com ahir va ser el cas, per relatar l’èxit social dels basars regentats per ciutadans xinesos a Espanya. Una partida en què Miquel va perdre ahir alguns peons en reconèixer que Pallardó era un fet comú en el dia a dia al banc.

LÓPEZ INSINUA QUE ESPOT "JUGA AMB UN DOBLE DISCURS"

El president del PS, Pere López, va insinuar ahir a la tarda en roda de premsa que el cap de Govern “juga amb un doble discurs”, amb relació a l’afer BPA. “Ens sembla que el cap de Govern està jugant amb un doble discurs amb el que diu a reunions i després el que parla cap a l’opinió pública. Estaria bé que ens ho expliqués a tots”, va declarar López. A més, el dirigent socialdemòcrata es va mostrar “perplex” pel fet que el líder de l’executiu “ens adrecés a una reunió a la qual no hi trobem l’objecte ni la finalitat”, va comentar en al·lusió a la trobada que van mantenir amb l’advocat dels germans Cierco, Josep Casadevall, la setmana passada. “Des del primer moment hem dit que no tenim cap paper com a grup parlamentari”, va apuntar. Així mateix, López va negar que el representant legal dels germans Cierco plantegés al PS cap tipus d’amnistia ni llei de punt final, sinó la possibilitat d’explorar “alternatives” per arribar a un pacte amistós entre les dues parts. En qualsevol cas, el president socialdemòcrata va insistir que això és competència de l’executiu. “Si això passa per algun lloc, passa per retirar les demandes judicials i això no ho pot fer cap grup parlamentari. El Govern és qui dirigeix l’acció del fiscal i la part acusadora”, va recalcar López. El lletrat que defensa els interessos dels germans Cierco es va reunir la setmana passada amb tots els grups parlamentaris per buscar la fórmula d’aturar els plets que té oberts BPA a través de la via legislativa.

tracking