NEGOCIACIONS PER a LA LLIURE CIRCULACIÓ DE SERVEIS
Andorra Telecom vol repercutir el 'roaming' a les operadores foranes
La companyia vol arribar a un acord per tal que Brussel·les fixi uns preus regulats que haurien d’assumir els operadors europeus
De la tardor al primer semestre del 2022, que coincidirà amb la presidència francesa del Consell de la Unió Europea (UE), la delegació negociadora d’Andorra afrontarà un període “crucial” -així ho va definir el cap de Govern en el debat d’orientació política- en el qual haurà d’abordar l’encaix de la lliure circulació de persones, serveis i capitals. En matèria de telecomunicacions, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, avança que la proposta que traslladaran als seus interlocutors és que Brussel·les decreti per llei una normativa de preus regulats per tal que els operadors europeus assumeixin la despesa en roaming del turista.
En essència, Nadal va esgrimir que la filosofia d’aquesta proposta “ja existeix” -i puntualitza que “molta gent no ho sap”- perquè malgrat que la itinerància no suposi una despesa per al visitant, aquest cost no vol dir que s’hagi evaporat. “Quan un francès va a Espanya, el francès no paga res i és l’operador espanyol, que li ha donat energia i cobertura, qui li envia una factura a l’operador francès, que l’ha de pagar”, expressa Nadal.
El vestit a mida per a Andorra
Sota aquesta premissa, la delegació que encapçala el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, tractarà d’aconseguir que la UE fixi per decret uns preus regulats que tinguin en compte la dimensió poblacional del país i la massa de turistes que anualment visita el Principat. “A Espanya, si hi viuen 47 milions d’habitants i, per exemple, 10 milions de persones se’n van 15 dies a l’estranger de vacances, aquells 15 dies no els podran cobrar. Què fan llavors els operadors per no perdre diners? Pugen un euro cada mes la tarifa dels seus clients”, assegura.
“Espanya va ser el segon país del món més visitat el 2018, amb 86 milions de turistes. Si aquí a Andorra viuen prop de 80.000 persones, vol dir que per mantenir la ràtio d’Espanya hauríem de rebre 160.000 visitants en un any. I en rebem molts més! Vuit milions! La situació del país que més turistes rep d’Europa és irrisòria en comparació amb la descompensació del que passa a Andorra”, discerneix. Per aquest motiu, advoca per la imperiosa necessitat de disposar d’un vestit a mida que impliqui una tarifa afegida per als operadors europeus quan els turistes visiten Andorra a diferència d’altres països.
“La Unió Europea ha desenvolupat unes polítiques per a països grans. Al final, per a Espanya que la visitin 86 milions de turistes anuals és la xocolata del lloro. Però per a Andorra no és la xocolata del lloro. Tenim 468 quilòmetres quadrats i som 80.000 persones. Si regalem el roaming per als turistes passa a ser molt significatiu respecte al que els andorrans estem consumint aquí”, reflexiona. En aquest sentit, el director general de la parapública considera que sent una situació específica en l’entorn europeu mereix tractar-se de manera particular. “I crec que la Unió Europea ho entendrà”, afirma.
D’aquesta manera, partint de la base que la facturació anual pel roaming ascendeix als 18 milions d’euros i que Andorra rep vuit milions de visitants al llarg de l’any, Nadal suggereix que bastaria que l’operador de cada turista que visita el país li repercutÍs internament, per altres conceptes, un mínim de dos euros a l’any “per consumir totes les dades que necessiti durant la seva estada a Andorra”. “Hem fet els números i existeix un escenari factible amb el qual ens sentiríem còmodes perquè seguiríem facturant allò de sempre. Ara hem de veure si la Unió Europea i als altres operadors els encaixa”, declara.
De fet, el director general de la parapública recorda que això ja succeeix amb una vintena d’operadors francesos amb els quals s’ha arribat a un acord similar al del funcionament de la UE, és a dir, que la companyia sufragui directament a Andorra Telecom la despesa del client i no a l’inrevés. “Quan els francesos venen aquí és roaming like at home. Per tant, hem de trobar mecanismes per estendre això a la resta d’operadors europeus”, subratlla.
Així doncs, aquesta proposta d’encaix permetria a Andorra Telecom salvar -o com a mínim esmorteir- els ingressos provinents del roaming, un muscle financer que permet aportar uns beneficis anuals al voltant de 18 milions d’euros, i alhora respectar la directriu europea d’acabar amb el roaming, un dels cavalls de batalla de la UE per concebre el vell continent com un sol subjecte polític en lloc d’una unió de països. “Haurem de fer concessions? Seguríssim. Els ingressos de roaming hauran de ser d’una altra manera? Seguríssim. Els ingressos del roaming seran zero? Seguríssim que no. Perquè els ingressos de roaming de la UE a Espanya existeixen”, conclou.