REPORTATGE
“Ja el jutjaran els seus votants”
Un dels autors del document ‘Un acuerdo verde para España’ descarta que Más País emprengui cap acció legal contra el PS perquè “no és un partit amb el qual competim com a rival directe”
Héctor Tejero és, conjuntament amb Emilio Santiago, l’autor del document més famós de la darrera setmana, almenys al Consell General. De les seves pròpies mans va sortir Un acuerdo verde para España, l’avançament del programa electoral amb el qual Más País va presentar-se als comicis espanyols del 10 de novembre del 2019. Darrere d’aquell text explica que hi ha moltes hores de treball, “escrivint a les nits a tota velocitat”, detalla. Un esforç per sintetitzar en 85 pàgines reflexions i propostes concretes al tomb de la transició ecològica. “Va ser la part principal del programa de Más País el 2019 i volíem mostrar-nos com una formació verda en l’ecosistema polític espanyol”, assegura. Un any, 11 mesos i cinc dies després que Íñigo Errejon, líder de Más País, hagués presentat en públic el document, alguns dels fragments que s’incloïen en aquell text es van tornar a verbalitzar fil per randa, en aquest cas, però, en català. Com si recuperéssim un gran hit musical, el PS va rescatar pel debat d’orientació política les idees recollides en el document i se les va fer seves, literalment. I com si fos un inspector de la Sociedad General de Autores y Editores, més coneguda com a SGAE, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va destapar l’entramat d’una trampa que ha creuat la frontera del riu Runer.
“En primer lloc ens vam mostrar sorpresos. Mai t’imagines que et pugui passar una cosa així. Però ens ho hem decidit prendre amb humor. Ens agrada que aquestes idees flueixin i ho hem volgut encarar des de la part anecdòtica”, afirma Tejero, que des del maig del 2019 també és diputat a l’Assemblea de Madrid. Com a prova del cotó que Más Madrid va encaixar l’afer amb cintura política, el mateix Errejón va publicar un missatge a Twitter: “¡No se enfaden! La transición ecológica no tiene copyright!”, en contesta al compte de Liberals d’Andorra.
Així doncs, preguntats per si pensen emprendre cap acció legal, la resposta és clara. “No, de cap manera. Potser si hagués sigut un partit amb el qual competíssim com a rival directe hauria estat diferent. Per descomptat, no ens preocupa, les conseqüències polítiques ja les jutjaran els seus votants”, expressa. Amb un to benvolent, exposa que “el problema és la literalitat”. “Estem encantats si beuen de les nostres idees i si ens haguessin demanat permís els hi hauríem donat”, manifesta. De fet, afegeix que com a protagonistes involuntaris d’aquesta història s’han sentit “en certa manera afalagats”, tot i que puntualitza que “si no hagués estat una traducció literal ens hauríem sentit també honrats”.
Magnanimitat a banda, el rerefons d’aquest plagi el convida a introduir una reflexió més profunda sobre la taula. A Tejero, que també és coordinador polític de Más País, no el sorprén que el germà andorrà del PSOE hagi fet aquest “gir mediambientalista”, tal com va definir el cap de Govern, Xavier Espot, el passat dijous. “Posicionar-se com un espai verd és també una dinàmica general que està assumint la socialdemocràcia a Europa com el PSOE a Espanya o l’SPD a Alemanya. Tots aquests partits de centreesquerra estan competint per l’espai verd perquè s’han adonat del context general. I és positiu que la importància d’afrontar la lluita contra el canvi climàtic se situï al centre de l’agenda política”, conclou.