Les dificultats per trobar arquitecte retarden el nou POUP

El comú ha convocat dos concursos per trobar el professional, un de nacional i un altre d’internacional, que s’han declarat deserts

El centre del nucli de Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú no troba arquitecte per a la segona revisió del pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia (POUP). Després que a mitjan abril no es presentés cap candidat al concurs nacional que la corporació laurediana va convocar per contractar un professional expert en aquest àmbit, ahir va declarar-se desert un altre concurs amb les mateixes característiques, però en aquest cas d’àmbit internacional. “S’hi ha presentat una persona que no complia els requisits”, va confirmar ahir al Diari el cònsol major, Josep Majoral.

L’absència d’un professional adequat per redactar la segona revisió del POUP n’endarrereix l’aprovació definitiva. La voluntat del cònsol és que tots els detalls del document estiguin enllestits l’any vinent perquè els consellers puguin donar el vistiplau provisional al text en sessió de consell de comú abans del 2023.

Majoral va confirmar ahir al Diari que el comú no preveu convocar un altre concurs per trobar un professional que s’encarregui de la redacció del projecte. “Tenim dues opcions. D’entrada, la Llei de contractació pública ens hauria de permetre anar a buscar directament la persona que necessitem. Encara ho estem estudiant, i de seguida que tinguem la certesa que no hi ha cap impediment legal, ho farem”, va explicar el cònsol. L’alternativa a la primera opció que es planteja el comú és “fer aquestes tasques amb personal intern” de la corporació.

‘Boom' de la construcció

El cònsol major atribueix l’absència de candidats a participar en els concursos a dos factors. D’una banda, al boom que viu en els darrers mesos el mercat de la construcció arreu del Principat, una tendència que també va confirmar la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), Zaira Nadal. “Hi ha molts projectes immobiliaris en marxa i això fa que els arquitectes del país tinguin molta feina, per tant, que hi hagi menys candidats”, va afirmar el cònsol.

D’altra banda, Majoral va apuntar que altres factors poden haver dificultat que més candidats s’hagin presentat al concurs, com ara la norma deontològica del COAA que prohibeix als col·legiats que han participat en la revisió d’un POUP de desenvolupar projectes urbanístics durant tres anys en la mateixa parròquia.

Per la seva banda, la degana del COAA va explicar que, després que el primer concurs es declarés desert, el comú de Sant Julià de Lòria va posar-se en contacte amb el col·legi per demanar-li consell amb l’objectiu de trobar el perfil adequat per a la revisió del POUP. “Vam proposar al comú de revisar bé el plec de bases del concurs per fer-lo més atractiu. Vam suggerir-los d’estudiar el document i trobar solucions. El comú va declinar l’oferta i va decidir de convocar un altre concurs, una opció absolutament legítima, per descomptat”, va explicar Nadal.

Pel que fa a l’absència de candidats en el segon concurs, d’àmbit internacional, Nadal va assegurar que trobar professionals estrangers per a projectes com aquest no és tan fàcil com podria semblar. “Hi ha arquitectes de fora que coneixen bé l’urbanisme andorrà, però no gaires. Si ja és complicat entendre-ho per als que treballem al país, encara és més difícil per als que no són del Principat”, va apuntar.

tracking