Reportatge

Les cendres del volcà de l'illa de La Palma arriben a Andorra

Les cendres de cumbre vieja arriben al Principat, però els nivells de concentració de partícules de diòxid de sofre no suposen ara per ara cap perill.

Plomall de cendres del volcà Cumbre Vieja.AGÈNCIES

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La circulació dels corrents d’aire en capes altes de l’atmosfera ha portat al Principat les cendres i la columna de fum i gasos emeses pel volcà Cumbre Vieja, el qual va tenir una erupció diumenge a la tarda, tot i que en nivells que no suposen cap perill per a la ciutadania ni per a l’entorn natural. L’erupció a l’illa de la Palma va començar diumenge passat poc després de les 15.00 hores. La primera explosió va alliberar els gasos que ascendien per l’interior de la muntanya alhora que el magma empenyia cap a l’escorça terrestre. Des d’aleshores, el volcà ha estat deixant sortir la lava, que en forma de colades ha provocat quantiosos danys materials en el seu camí cap al mar. Però també ha expulsat gran quantitat de gasos que en concentracions elevades poden ser tòxics, com ara el diòxid de sofre. Tota aquesta massa de gasos ha estat dispersada degut als corrents d’aire.

Des del programa Copernicus, que forma part del Programa Espacial de la Unió Europea, van informar dimecres que es preveia un plomall d’una altura aproximada de cinc quilòmetres en la qual el diòxid de sofre (SO2) era visible en diferents altures. No obstant això, Mark Parrington, científic sènior al servei de vigilància atmosfèrica Copernicus, va apuntar que “les repercussions que l’SO2 alliberat pel volcà Cumbre Vieja tindrà sobre les condicions meteorològiques i la qualitat de l’aire seran amb tota probabilitat molt reduïdes”.

La circulació dels corrents d’aire ha fet que gran part de la columna de partícules s’hagi desplaçat al llarg de la setmana cap a la façana mediterrània. Pel que fa al Principat, el plomall va arribar ahir al matí i perdurarà fins a la matinada de demà. La màxima concentració de diòxid de sofre va arribar ahir a la tarda i romandrà unes 24 hores al Principat.

No obstant això, des del servei de qualitat de l’aire d’Andorra els tècnics estimen que la concentració de partícules no n’alterarà la qualitat al Principat. Així mateix, les dades de concentració de diòxid de sofre no van registrar cap alteració tot i l’arribada del plomall i des del servei no es preveu cap alteració les següents 48 hores. En darrer terme, en cas que plogui no hi ha cap risc per a la població perquè els llindars han de ser molt elevats per assolir els nivells d’alerta.

tracking