Dia de la toga

Sopena exigeix la rebaixa de les taxes judicials

Els lletrats alerten que els imports que s’han de pagar per iniciar procediments són “un impediment per a l’accés a la justícia”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El degà del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, reclama que es rebaixin les taxes judicials. En el discurs de cloenda de la cerimònia de la toga, que va tenir lloc ahir al matí a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, Sopena va alertar que “els imports que s’han de pagar actualment” són, per a alguns ciutadans, “un impediment per a l’accés a la justícia”. Sopena va afirmar, en declaracions als mitjans en acabar l’acte, que “en un context econòmic complex” cal “ajustar les taxes a la baixa”, i va assegurar que arran de l’entrada en vigor del nou Codi de Procediment Civil, l’1 de maig passat, “s’estan imposant taxes en procediments” que abans eren lliures de tributs.

Per la seva part, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va recollir el guant del degà i va assegurar a la premsa que el Govern “està estudiant si és factible” fer una rebaixa de les taxes en aquests moments. Rossell, a més, va reconèixer que el cost actual de les fotocòpies de documents de la Batllia és una qüestió que preocupa els lletrats i va acceptar que abaixar els preus és una proposta raonable. “Es paguen unes quantitats que potser s’haurien d’ajustar”, va afirmar el ministre. Actualment la tarifa per a les còpies simples, és a dir, les reproduccions dels documents sense marca d’autenticitat jurídica per part d’una autoritat, és de 0,35 cèntims per pàgina. Una xifra que, si bé a primer cop d’ull pot semblar insignificant, suposa una despesa de desenes de milers d’euros per als dossiers més llargs.

ACORD D’ASSOCIACIÓ

Sopena també va fer referència, durant el parlament amb què va tancar la cerimònia d’imposició de la toga als 14 col·legiats que ahir van iniciar formalment la carrera jurídica, a les conseqüències per a l’exercici de l’advocacia i de les professions liberals en general, de l’acord d’associació amb la Unió Europea. El degà dels advocats no va dubtar a expressar el seu “neguit” i el del col·lectiu que representa pels canvis que podria comportar el futur acord amb Brussel·les per als advocats. “Un dels perills és que ens acabem convertint en mers processalistes”, va alertar Sopena.

En aquest cas, Rossell tampoc no va defugir les al·lusions del degà al Govern. Tot i que va acceptar d’entrada que és “legítim” que els advocats defensin els seus interessos, el ministre va avisar que “totes les parts hauran de cedir” en les negociacions. Rossell va mostrar-se optimista: “Es podrà arribar a un punt d’acord.”

Un altre punt que el màxim representant dels advocats va tractar en el seu parlament són els retards a la Batllia per l’acumulació de procediments sense resoldre. Sobre aquest problema, Sopena va demanar al Govern que els canvis legals per fer possible el desbloqueig del col·lapse a l’òrgan de primera instància es reforcin amb recursos. “Els drets no estan garantits si no hi ha mecanismes efectius de protecció judicial. La justícia necessita mitjans”, va recordar el degà dels advocats.

El ministre, per la seva banda, va explicar que la comissió de treball executiva que el Govern va posar en marxa el novembre de l’any passat per millorar el funcionament de la justícia, en què també participen el Col·legi d’Advocats i el Consell Superior de la Justícia, podria “arribar a un acord aquesta tardor” que inclogui “solucions” per resoldre el col·lapse a la Batllia. Rossell va apuntar que la comissió disposarà d’aquí a poc d’un estudi “amb dades objectives” dels recursos “econòmics i humans” necessaris per al bon funcionament de l’administració de justícia.

D’altra banda, el degà va demanar, en el seu discurs al tancament de la cerimònia, que es creïn “instruments”, mitjançant una modificació de la Llei de l’advocacia, perquè es pugui suspendre cautelarment de l’exercici de la professió un advocat afectat per un procés penal mentre no es tramita l’expedient sancionador i que es redueixin les majories que s’exigeixen per poder modificar els estatuts del col·legi.

CATORZE COL·LEGIATS INICIEN FORMALMENT LA CARRERA JURÍDICA

El Col·legi d’Advocats va celebrar ahir la festivitat del patró, Sant Raimon de Penyafort, amb la imposició de la toga als 14 lletrats que inicien de manera formal la carrera jurídica i va fer un homenatge als advocats que compleixen 25 anys d’exercici i a l’exdegana Sophie Bellocq. L’acte va tenir un record per als col·legiats difunts l’últim any.

tracking