Govern aprova la concentració de la banca
Govern afirma que l’operació entre Crèdit i Vall Banc donarà “major fortalesa” al sistema
El Govern va valorar ahir positivament la compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà, que deixa la plaça financera del país amb tres grans entitats bancàries. El cap de l’executiu, Xavier Espot, va considerar que “tot allò que reverteixi en una major fortalesa, una major resiliència del sistema bancari i financer andorrà és una notícia positiva”. Des del seu punt de vista, era “evident que, tard o d’hora, hi havia d’haver algun tipus de procés de concentració de les entitats bancàries andorranes”, ja que “nosaltres tenim unes entitats que són molt petites i cada cop les exigències i els requeriments internacionals són més complicats de complir i, per tant, requereixen infraestructures i logístiques de gran abast”.
Un punt de vista que va compartir el ministre de Finances, Eric Jover, que va afirmar que l’operació va en el mateix sentit que les tendències de concentració internacional per buscar “més sinergies i eficiència”. Jover va considerar que el fet que en un any s’hagi passat de cinc a tres grups bancaris no debilita el país, sinó al contrari, “ens enforteix”. “El que aporta el nombre és una mica més de competència però tres bancs per al nostre país són suficients i ara seran més forts i estaran més preparats”, va assegurar.
Espot i Jover també van fer referència a les conseqüències que la compra pugui tenir per als treballadors. En aquest sentit, el ministre va indicar que amb les fusions hi pot haver tendència a reduir personal però que el Govern demana “responsabilitat” a l’entitat compradora i que tingui en compte “el complicat moment en què ens trobem”. El líder de l’executiu també va apuntar que “com a garants de l’interès general hem d’estar molt atents que no tingui o en tot cas es minimitzin les conseqüències indesitjables de l’operació, com ara una pèrdua excessiva de llocs de treball”. En tot cas, Espot va remarcar que està “convençut que les conseqüències socials seran molt limitades”.
Des del Govern també es va celebrar la culminació d’un procés que va començar amb un moment molt delicat per a la plaça financera andorrana, amb la caiguda de BPA. “Ens aportarà normalitat i poder passar pàgina d’un moment molt difícil per al nostre país”, va deixar clar Jover. Abans de tancar del tot el capítol, però, J. C. Flowers haurà de fer front a la part que li correspon a l’AREB. Una quantitat que encara s’ha de tancar, segons va indicar Espot.
Per la seva banda, l’excap de Govern Albert Pintat, en una entrevista ahir a Diari TV, va opinar que l’operació de compra té “una part bona i una de dolenta”. “La bona és que un banc s’enforteix comprant-ne un altre però Andorra hi perd”, va indicar. “Andorra va perdre quan Banco Bilbao va marxar, quan La Caixa va marxar, quan el Sabadell marxa i ara”, va argumentar. Pintat va celebrar que fos un fons americà qui acabés comprant Vall Banc però considera que amb aquest darrer moviment “aquesta il·lusió ha fracassat i això no és bo per a Andorra”. Al seu parer, “tres bancs per al país per mi és poc”, i va posar com a exemple que “Liechtenstein, un país ric i ben administrat, en té 15, Mònaco en té 35 i San Marino potser uns 8 o 9”.
L'AREB VEN LA SEU DE LA FILIAL QUE BPA TENIA A MADRID
L’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha venut per 35 milions la seu de Banco Madrid, l’antiga filial de BPA a la capital d’Espanya, al fons de capital GPF, segons publiquen els mitjans de l’Estat veí. L’emblemàtic edifici està situat a la plaça Margaret Thatcher i té una superfície de 1.850 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. L’edifici havia estat objecte de diverses ocupacions des que es va tancar l’entitat financera i el juliol del 2018 va ser recuperat per l’AREB després de la intervenció de la policia espanyola per desallotjar el grup ultradretà Hogar Social Madrid.