Fusió d'empreses

Grandvalira completa el domini amb Pal Arinsal

La Massana, Canillo i Crèdit Andorrà tanquen un preacord per unir EMAP i Ensisa en una nova societat

Presentació del projecte de fusió a la sala Aquarius de Caldea.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els comuns de la Massana i Canillo i Crèdit Andorrà han tancat un preacord per fusionar EMAP i Ensisa. La nova societat gestionarà les estacions d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal i Soldeu-el Tarter. La cònsol major massanenca, Olga Molné, va explicar ahir en la roda de premsa de presentació del preacord que la societat tindrà inicialment el 19,9% de capital de la Massana, el 40,09% de Canillo i el 39,06% de Crèdit Andorrà. El pacte inicia el camí per comercialitzar l’estació massanenca com una part més de Grandvalira.

Molné va remarcar que el preacord fixa que la Massana acabarà tenint el 30% de les accions de la nova societat, que encara no té nom. Per assolir aquest objectiu s’han previst dues accions. La primera és l’amortització, en sis anys, de les preferents d’EMAP, unes participacions que la societat va emetre el 2013 i que ha recomprat cada any des d’aleshores. La segona és la compra d’accions als altres dos socis, també durant un període de sis anys.

Quan la Massana tingui el 30% de les accions la resta de l’accionariat es completarà amb el 35,08% per a Canillo i el 34,7% de Crèdit Andorrà. Per calcular el pes que havien de tenir EMAP i Ensisa en la nova societat se n’ha fet una valoració que conclou que la part massanenca pesa el 20% sobre el total i, la canillenca, el 80%, segons va exposar Molné.

INVERSIÓ DE 36,4 MILIONS

La cònsol major va anunciar que la nova societat farà una inversió de 36,4 milions d’euros per unir per pista Pal i Arinsal durant el 2022. “Farem dues pistes noves que baixaran del pic Negre a la zona del coll de la Botella i Setúria”, va anunciar. Molné també va revelar que totes les inversions de la nova societat s’hauran d’aprovar per unanimitat dels tres socis fundadors.

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va recalcar que les tres parts seran beneficiades amb el pacte, tal com apunta l’estudi econòmic del projecte, encarregat a Crowe. Camp va puntualitzar que la nova societat suposarà la fusió de diversos departaments d’Ensisa i d’EMAP i que el director general de la societat canillenca, David Hidalgo, serà el director general de la nova societat. El cònsol va afirmar que Josep Marticella, el director general sortint d’EMAP, “tindrà un lloc” en l’equip directiu.

Per la seva part, el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, va remarcar que l’acord d’intencions per crear la societat és el primer pas perquè Pal Arinsal s'integri comercialment a Grandvalira. Cornella va assegurar que amb aquesta unió hi guanya tothom. “L’objectiu és poder oferir un forfet únic que doni accés a tots els dominis esquiables del país. Volem que Andorra esdevingui un sol destí de neu”, va afirmar Cornella.

Camp va assegurar que la fusió amb EMAP “no farà canviar els plans d’inversions d’Ensisa per als propers deu anys”. Pel que fa a aquest punt, el cònsol va puntualitzar que el preacord recull el compromís que el 50% dels beneficis de la nova societat es destinin a inversions.

La presentació del nou model accionarial d’EMAP va tenir lloc a la sala Aquarius de Caldea en un acte a què va assistir el cap de Govern, Xavier Espot. Molné va recalcar que la unió dels tres socis per gestionar les pistes és el resultat de la feina feta l’últim any per trobar noves vies de finançament per a Pal Arinsal. La cònsol va assenyalar que el comú va mantenir contactes amb empreses i grups nacionals i també internacionals, i va mostrar-se “molt satisfeta” pel preacord assolit, ja que és “un projecte de país”.

LES CLAUS

1. La Massana tindrà el 30% de la societat

La Massana controlarà en el futur el 30% de les accions de la nova societat. Per aconseguir-ho amortitzarà les preferents d’EMAP i comprarà accions al comú de Canillo i a Crèdit Andorrà.

2. Inversió de 36,4 milions d’euros a Pal Arinsal

La nova societat invertirà 36,4 milions d’euros per unir Pal i Arinsal. Hi farà dues pistes que baixaran del pic Negre al coll de la Botella.

3. Accedir a totes les pistes amb un forfet únic

Un dels objectius de la fusió és poder oferir un forfet únic que doni accés a tots els dominis esquiables del país. Andorra, un sol destí de neu.

4. Satisfacció per un projecte “de País”

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, es mostra “molt satisfeta” pel preacord assolit, ja que és un “projecte de país” que implica el sector públic i una entitat financera arrelada al país.

tracking