Onze acusats volen apartar al Govern de la causa de BPA

Els lletrats han presentat un escrit demanant que s'anul·li l'acord del juny del 2016

BPA mai va sospitar de xarxes de blanqueig

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els advocats d'onze acusats de la causa BPA han demanat que el Govern quedi fora del judici dels procediments judicials pel cas. Les defenses han presentat un escrit per demanar a Govern perquè s'anul·li la declaració que va fer l'executiu el 29 de juny del 2016 on s'acordava formular "una querella criminal contra Juan Pablo Miquel Prats i altres, per un presumpte delicte de blanqueig de fons, agreujat per l'habitualitat i la seva comissió en entitat bancària per grup organitzat".

La petició argumenta que l'acord de Govern per ser part de la causa "no s'ajusta a les prescripcions legals en correspondre a l'AFA i no a Govern". I demanem que com que l'acord de l'executiu "s'impugna per una causa de nul·litat de ple dret" procedeix sol·licitar "que Govern acordi amb caràcter immediat la suspensió provisional de l'acord durant la tramitació del present procés administratiu i fins que es dicti sentència ferma i definitiva en el procés jurisdiccional si fos el cas".

Els onze acusats sostenen que malgrat el Govern va encarregar al fiscal general l'exercici de l'acció penal arran de la nota del FinCEN que considerava BPA "institució estrangera sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals" és a l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), abans INAF, a qui correspon "la competència i funció de vetllar per l'estabilitat i la bona reputació de la plaça financera andorrana", recull l'escrit. I precisa que en cap de les funcions la Llei de Govern de 15 de desembre del 2000 recull que hagi d'exercir d'acusació particular.

Els lletrats remarquen que a l'ordenament jurídic "enlloc es preveu la possibilitat que Govern es pugui constituir en acusació particular en un procés penal seguit per un delicte comú dels perseguibles d'ofici si no n'és ofés i/o perjudicat" i incideixen que en l'acord que volen que s'anul·li l'executiu no acredita "en què ni com podria ser perjudicat i/o ofès". Les defenses dels acusats insisteixen que a l'acord del 2016 "enlloc determina que Govern sigui perjudicat o ofès per cap actuació i, encara menys acorda que s'hagi de reclamar cap dany o perjudici, reparació o indemnització de cap mena".

La sol·licitud està signada per Ignacio Cardiel, Joan Pau Miquel, Josep Elfa, Juan Cejudo, Santiago de Rosselló, Isabel Camino Sarmiento, Josep Antoni Rivero, Josep Lluis Rivero, Sergi Fernández, Amaya de Santiago i Esteve García.

tracking