BALANÇ DE DADES FISCALS

L'Estat recapta 78 milions d'euros en l'Impost de Societats i en l'IRPF el 2020

Jover subratlla que la reforma fiscal que hi ha en curs vol reduir “els 70 anys que es necessitarien per recuperar els dèficits generats per la pandèmia”

Eric Jover en la roda de premsa d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'Estat va recaptar un total de 78 milions d'euros en matèria tributària durant el 2020, dels quals 42,8 milions corresponen a l'Impost de Societats i 36 milions a l'IRPF, segons han informat aquest matí en roda de premsa el ministre de Finances, Eric Jover, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, AlbertHinojosa. Aquests valors representen un descens respecte als del 2019 a conseqüència de la pandèmia, però són lleugerament superiors als de fa fos anys. "Tots esperàvem que fossin uns resultats menors, però és cert que els números són molt millors de l'esperat", ha declarat Jover, que ha remarcat la capacitat de les empreses per aconseguir generar beneficis en un context complicat i l'esforç econòmic realitzat pel Govern i les parapúbliques en matèria d'ajudes i subvencions.

Amb relació a la reforma fiscal que hi ha en curs, el ministre ha assegurat que l'executiu té la voluntat de "repensar" les deduccions, incloent-hi bonificacions associades al mecenatge social, cultural i esportiu. A més, també ha expressat que s'acotarà el concepte de deduccions per a "noves inversions", ja que ha reconegut que "no ha tingut l'efecte que voldríem". "Volem una norma tributària clara perquè aquest punt ha estat massa genèric i interpretatiu i ens ha portat dificultats", ha afegit Jover, mencionant que un dels "elements claus" pels quals es concediran deduccions és per a l'aposta de la digitalització. De fet, la quota de tributació provinent de les deduccions "s'ha erosionat" el 2020 passant del 55% al 39% en comparació amb el 2019. "Algunes d'elles vénen d'activitats de l'empresa que per criteris de prudència en temps de pandèmia no s'han desenvolupat", ha exposat.

Respecte a la pessigada que s'enduen les corporacions a través de l'impost de radicació comunal o els tributs associats als arrendaments, Jover ha reiterat que la posició del Govern és de no incrementar les figures impositives en la modificació de la llei de finances comunals, ja que ha afirmat que suposaria incrementar el marge de recaptació dels comuns en detriment d'una menor capacitat de l'Estat de recaptar. Amb tot, el titular de Finances ha asseverat que en l'actual reforma fiscal no s'incidirà en la política de transferències. "Queda fora de l'abast", ha garantit. De totes maneres, relacionat amb la capacitat de l'Administració d'augmentar la recaptació, Jover ha subratllat que "la principal eina que tenim per jugar és no tocar el tipus nominal del 10%". En aquest sentit, tenint en compte que el tipus efectiu pot anar del 10% al 0%, ha admès que "ens sentiríem més còmode que fos una mica més elevat".

Tot i no especificar la quantitat desitjable que l'Estat persegueix recaptar de més a través d'aquesta reforma, el ministre ha posat en relleu la necessitat de dur-la a terme com un compromís electoral accentuat per l'impacte de la Covid-19. "Abans de la pandèmia l'Estat tenia la capacitat de generar uns lleugers superàvits de 3 milions d'euros de manera recurrent. Entre 2020 i 2021 acumulem un dèficit de 230 milions d'euros, per tant, per tornar a recuperar els dèficits generals necessitaríem uns 60 o 70 anys, massa temps. No em sento a gust trigant tant a recuperar la situació d'endeutament", ha reflexionat Jover. Per tot plegat, ha conclòs que el propòsit del Govern és escurçar aquest termini través de la reforma fiscal sense que repercuteixi en una menor competitivitat fiscal.

tracking