Europa recomana la tercera dosi de Pfizer als majors de 18 anys
La nova punxada s’autoritza sis mesos després d’haver rebut la segona vacuna
L'Agència Europea del Medicament (EMA) s’ha pronunciat sobre la idoneïtat d’una tercera dosi de reforç de la vacuna Pfizer avalant-ne l’administració per a persones adultes sis mesos després que hagin rebut la segona. A més, l’organisme recomana la tercera dosi tan de Pfizer com de Moderna per a persones amb el sistema immunitari debilitat, un cop passats 28 dies de la segona.
Quant a les persones amb un sistema immunitari normal, l’organisme assenyala que s’ha constatat que el vaccí de Pfizer causa un augment en els nivells d’anticossos quan s’administra una dosi de reforç aproximadament sis mesos després de la segona dosi en persones de 18 a 55 anys i sobre la base d’aquesta constatació assenyala que es pot considerar aquest tercer vaccí per a persones adultes, però que en tot cas són els sistemes de salut nacionals els que ho han d’avaluar. L’agència assegura, això sí, que és una inoculació segura: “El risc de malalties cardíaques inflamatòries o altres efectes secundaris molt rars després d’una dosi de reforç no es coneix i s’està controlant acuradament.”
Andorra ja ha optat per les terceres dosis a persones especialment vulnerables i amb sistemes immunitaris fràgils. En total s’han inoculat fins al moment 256 terceres dosis. Respecte a les persones immunodeprimides, l’EMA sosté que la recomanació es produeix “després que els estudis mostressin que una dosi addicional d’aquestes vacunes augmentava la capacitat de produir anticossos contra el virus que causa la Covid-19 en pacients amb trasplantament d’òrgans amb sistemes immunitaris debilitats”. Tot i que l’agència reconeix que “no hi ha evidència directa que la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegeixi contra la Covid-19”, sí que s’espera que “la dosi addicional augmenti la protecció almenys en alguns pacients”.
Balanç de vacunació
Andorra ha administrat fins a la data 104.664 dosis de la vacuna contra la Covid, de les quals 53.858 són primeres i 50.550 són segones i, per tant, persones que ja tenen la doble pauta. A banda d’inocular terceres dosis a col·lectius més febles davant el virus, el ministeri també va iniciar al setembre la vaccinació a menors a partir de 12 anys.
25 NOUS CONTAGIS I UNA PERSONA INGRESSADA A L'HOSPITAL
La incidència de la pandèmia continua a l’alça, amb un nivell de malalts amb el virus actiu que torna a rondar el centenar. El primer cap de setmana d’octubre s’ha saldat amb 25 nous positius que eleven a 15.267 el total d’afectats pel virus des que va esclatar la pandèmia. Els casos actius són exactament 105, tres més dels que hi havia a final de la setmana passada, mentre que les altes sumen 15.032, dotze per sobre de l’últim balanç. Respecte a la repercussió assistencial, l’hospital torna a tenir una persona amb la Covid ingressada a planta. L’afectació en els centres escolars també va en augment, amb dues aules més en vigilància activa que sumen en total 11 grups amb casos positius, que obliga a tenir quatre classes amb la totalitat d’alumnes en aïllament i set aules amb part dels escolars confinats. Les classes en vigilància passiva baixen de 12 a nou. L’escola andorrana d’Escaldes, on es va detectar un brot ja fa alguns dies, acumula nou grups afectats: en un tots els alumnes estan confinats, cinc tenen una afectació parcial i tres es mantenen en vigilància passiva. El repunt de casos ha coincidit amb l’arrencada del curs escolar.