Cap treballador en ERTO 17 mesos després
L’executiu no ha prorrogat el decret que encara aixoplugava agències de viatges i locals d’oci nocturn fins al 30 de setembre
El maig del 2020 entraven en vigor les suspensions del contracte de treball i les reduccions de la jornada laboral que comportaven que l’Estat contribuïa a sufragar part del salari dels treballadors afectats per ajudar les empreses a sostenir les plantilles en un moment de caiguda del negoci a conseqüència de la pandèmia. Des de llavors els coneguts com a ERTO han afectat un volum fluctuant de treballadors, que ja era molt baix des de l’1 de juliol passat, quan davant de la recuperació de l’activitat turística i economia entrava en vigor una nova llei que encara aixoplugava activitats o tancades encara per les restriccions derivades de la pandèmia o greument afectades pel coronavirus i que, a la pràctica, ha beneficiat l’oci nocturn i les agències de viatges. Ha estat així fins al 30 de setembre passat, quan s’esgotava el darrer decret que prorrogava els ERTO en aquests dos sectors i que l’executiu ja no ha renovat.
A l’agost i en la resposta a una pregunta parlamentària dels socialdemòcrates el Govern detallava que des del maig del 2020 havia destinat 42 milions per fer front al pagament d’una part de 62.000 salaris de treballadors que es trobaven en un dels dos supòsits: la suspensió del contracte de treball (no acudien al lloc de feina) o bé la reducció de la jornada (treballaven a temps parcial). La resposta detallava la fluctuació d’una eina que ha estat marcada pels alts i baixos de la pandèmia. Així, el pic de treballadors afectats va ser el mes d’entrada en vigor, el maig del 2020, quan 9.200 assalariats es trobaven en aquesta situació. Llavors el país encara vivia el confinament més dur, amb restriccions notables de mobilitat i sense activitat turística. Al juny el nombre va passar a rondar els 8.000 empleats i es va anar reduint fins als 2.300 de l’inici de la tardor passada per la recuperació del turisme. Fins que les noves onades de contagis van tornar a implicar restriccions de mobilitat i van afectar greument la temporada d’hivern. Així que tot i que inicialment estaven concebuts fins al 31 de desembre, es va aprovar una nova llei per donar cobertura als negocis greument afectats per la falta de visitants, i el mes de febrer d’aquest any el nombre de treballadors amb el contracte suspès o en reducció de jornada tornava a enfilar-se fins als 4.800. Novament el retorn dels turistes va implicar la baixada progressiva de la xifra d’ERTO i ’l’1 de juliol, quan entraven en vigor les noves regles del joc, en quedaven uns 1.800. Des que únicament s’han pogut acollir treballadors de l’oci nocturn i d’agències de viatges la xifra ha baixat del centenar.
No ha renovat els ERTO però el que ha prorrogat el Govern són els ajuts al lloguer o al pagament de la hipoteca dels locals. Només per a l’oci nocturn, però.
LES IMPORTACIONS ES MANTENEN PER SOTA DEL 2019
Les importacions de mercaderies no assoleixen el nivell prepandèmia. La dada acumulada des del gener fins al mes de setembre suposa una recaptació de 112,8 milions d’euros per entrades de productes i el 2019, en el mateix període, la xifra era de 155 milions. De fet, l’acumulat també està per sota del 2020. Fins al setembre de l’any passat s’havien assolit els 114 milions. La recaptació pel tabac és set milions inferior al que s’havia sumat l’any passat fins a final de setembre. Enguany la recaptació dels nou primers mesos de l’any és de 47,5 milions.