Fenòmens naturals
Un terratrèmol 'normal' als Pirineus
Un sisme a les 10.23 hores amb epicentre a Os de Civís es nota amb força al Principat
Un terratrèmol de magnitud 3,6 va sacsejar per uns segons ahir al matí el territori del Principat i la comarca catalana de l’Alt Urgell. El sisme el va notar la població àmpliament a totes les parròquies, tot i que no va causar danys ni personals ni materials, segons va informar l’entitat Andorra Recerca i Innovació, que aixopluga el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya, que és qui assumeix, entre d’altres, la recerca pel que fa als riscos geològics del país.
El sisme es va produir a les 10.23 hores i tot i que als primers moments es va informar que l’epicentre estava situat a Ordino, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va ubicar-lo a Os de Civís, a la comarca de l’Alt Urgell. De fet, tal com va indicar aquesta entitat, el terratrèmol va ser percebut parcialment a quasi tot el territori andorrà, a la meitat nord de l’Alt Urgell i a l’est del Pallars Sobirà. Per la seva banda, des d’Andorra Recerca i Innovació, la investigadora Ana Echevarria va apuntar que el terratrèmol va tenir una profunditat de 2,6 quilòmetres, fet que el situa com a sisme superficial. Així mateix, va apuntar que el fenomen s’emmarca dintre de la normalitat per la sismicitat associada a la cadena muntanyosa dels Pirineus, la qual està qualificada com a moderada.
Pel que fa a possibles rèpliques del sisme que va tenir lloc ahir, la investigadora Ana Echevarria recorda que “no es poden preveure els terratrèmols, però sí que es pot apuntar que si n’hi ha hagut un de gran hi haurà rèpliques”. Per això, no es poden descartar rèpliques del succés d’ahir, però es fa actualment impossible de prevenir.
Els darrers episodis de sismes que va notar la població del Principat van succeir el 3 d’abril al matí, amb dos terratrèmols de magnitud 3,3 i 2,9. Per trobar un episodi més seguit cal acudir a la primavera del 2019, concretament al 3 d’abril, quan es van produir quatre sismes amb epicentre a l’Alt Urgell. El d’aquell episodi que més magnitud va assolir va ser un de 4,2.
L’entitat Andorra Recerca i Innovació va recollir ahir una trentena de testimonis de persones que havien traslladat el que havien sentit per al seu posterior estudi, segons van informar. L’enquesta romandrà oberta encara tota la setmana per poder recollir el màxim d’informació possible i analitzar-la de cara a futurs esdeveniments. A causa d’aquesta circumstància, encara no es pot concretar de manera científica on es va poder notar el succés i amb quina intensitat. En aquest sentit, les xarxes es van omplir de testimonis que havien sentit el sisme, com ara l’exministre Jordi Cinca o l’exalcalde de la Seu Jordi Fàbrega. La consellera general no adscrita Carinne Montaner va entrar una pregunta relacionant el sisme i el projecte del laboratori a Ordino.
ANDORRA, ZONA DE SISMICITAT MODERADA
El territori del Principat s’emmarca dintre d’una zona de sismicitat moderada, provocada pel xoc entre les plaques ibèrica i europea. La qualificació com a moderada respon, segons indica Andorra Recerca i Innovació, al temps que hi ha entre dos grans episodis sísmics. En aquest cas, 475 anys. De la mateixa manera, es produeixen sismes al llarg dels Pirineus perquè el xoc entre la placa ibèrica i l’europea provoca friccions que s’alliberen en una zona de sutura, com és la cadena muntanyenca, debilitada al llarg de milions d’anys per factors d’erosió i de fricció al si de les muntanyes des de la seva formació.
REPORTATGE
Qüestió de segons Tot va ser qüestió de segons i al principi no sabia què passava.” Així ho relatava Íngrid Zambrano, veïna d’Os de Civís que es trobava veient la televisió en el moment del sisme i es va espantar “per un soroll fort i un moviment ràpid del sòl”. De seguida, relata aquesta veïna, es va comunicar amb altres veïns a través d’aplicacions de missatgeria i va entendre que allò viscut era un terratrèmol. Una altra veïna, María José Chao, indica que és la primera vegada que percep un moviment similar. Chao, que viu en una casa antiga construïda amb fusta, va assegurar que “vaig percebre que es movia tot l’habitatge en bloc” i que va ser un moviment “ràpid i fort”, segons recorda. “Per un moment vaig pensar que el gos s’havia espolsat, però de seguida em vaig adonar que un moviment tan fort no l’havia pogut provocar l’animal”, va dir. Consuelo Díaz, veïna del municipi, es trobava de peu a la vora d’un moble amb llibres i va veure com “la llibreria es movia tota sencera”. La família té un gos que es va amagar sota el llit atemorit i al migdia “encara no s’havia volgut moure del lloc”, va explicar. A part de la tremolor, aquesta veïna va sentir “un fort soroll”, segons va relatar. El veïnat d’Os de Civís va sortir de les seves cases després del sisme per comprovar que només havia estat un sotrac d’uns quants segons i que ningú estava malmès pel succés que es va notar arreu de l’Alt Urgell.