Acord d'associació amb la Unió Europea

Govern garanteix protecció als professionals liberals

L’executiu s’empara en “raons imperioses d’interès general” per negociar excepcions

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern va calmar ahir els neguits dels col·legis professionals amb relació al futur acord d’associació amb la Unió Europea assegurant-los que hi ha marge per negociar excepcions. El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va explicar ahir al Diari que el capítol de lliure circulació de serveis encara no s’ha començat a tractar i que d’entrada no poden descartar que s’acceptin limitacions atenent les especificitats d’Andorra.

En concret, i amb referència a l’informe encarregat per l’executiu i que el Diari va publicar en l’edició d’ahir, Riba va explicar que hi ha demandes dels professionals liberals que són compatibles amb la normativa de la Unió, d’altres que ho són de manera parcial i un grup que xoca frontalment amb les seves regles. És per això, segons el secretari d’Estat, que el Govern va encarregar l’informe, per tal de conèixer de quin marge disposa el Principat per negociar les peticions dels afectats en els casos en què les demandes xoquen amb la normativa. Dit d’una altra manera, si es poden acollir a la possibilitat que preveu la Unió Europea per fer excepcions sota el concepte de “raó imperiosa d’interès general”.

Riba va admetre que els precedents que hi ha d’estats membres que han argumentat aconseguir límits sota aquest concepte són limitats i sempre emmarcats en excepcionalitats puntuals. De fet, l’informe encarregat per Govern afegeix exemples d’estats membres als quals se’ls han rebutjat demandes per beneficiar-se d’excepcions. Riba, però, va defensar que la dimensió del país o el fet que la llengua oficial no estigui representada dins de la UE poden ser arguments vàlids per negociar requisits d’entrada al Principat sota el concepte de “raó imperiosa d’interès general”.

El malestar dels col·legis professionals sorgeix quan a principi de setembre el Govern els informa que algunes de les seves demandes no entren dins dels preceptes de la normativa de la Unió Europea. La promesa que els va fer ahir Govern de negociar excepcions tot i la dificultat, però, sembla que ha calmat els ànims. “Ens han dit que es pot parlar de tot”, va afirmar la presidenta del Col·legi d’Arquitectes, Zaira Nadal.

Amb la voluntat de mantenir-los informats, el Govern va acordar amb els interessats realitzar reunions quinzenals per dur a terme la negociació amb “consens” amb els professionals liberals. El compromís també responia a la crítica dels col·legis per la poca informació que tenien de la negociació. De fet, en la roda de premsa que va fer l’associació de col·legis per mostrar els seus neguits es va acusar el Govern “d’opacitat”. Des de l’executiu, però, van deixar clar ahir que l’informe de l’expert francès es va enviar dues vegades, el 16 d’abril i el 12 de maig passat, a la presidenta de l’associació de col·legis, Sophie Bellocq. Amb tot, alguns dels professionals que conformen el col·lectiu van afirmar ahir no tenir coneixement de l’existència d’aquest document.

L’INFORME

L’anàlisi encarregada per Govern al professor i exrector del Col·legi d’Europa Paul Demaret alerta que les limitacions en l’entrada dels professionals liberals forans “estan prohibides”. Amb tot, Demaret apunta, fent referència a jurisprudència del Tribunal de la Unió Europea, que en algunes ocasions molt concretes es fan excepcions, però només per “raons imperioses d’interès general”. “Els reglaments nacionals que restringeixen la llibertat d’establiment o la lliure prestació de serveis es consideren compatibles amb el Dret a la Unió només si compleixen unes condicions que, al llarg dels anys, s’han tornat cada vegada més estrictes”, afirma l’expert.

L’informe, que consta d’un centenar de pàgines, deixa clar en les seves conclusions que les normes de la UE “són aplicables sense distinció i no pretenen protegir contra la competència els professionals liberals nacionals o que resideixen en el territori nacional dels professionals liberals d’altres estats membres o establerts en ells”.

ARGUMENTS

Marge per negociar

El Govern va assegurar ahir als col·legis professionals que hi ha marge per negociar excepcions en la lliure circulació de serveis.

“Raons imperioses”

L’executiu afirma que va encarregar l’informe per conèixer si es podien emparar en el concepte de “raons imperioses d’interès general” per negociar les demandes dels col·lectius afectats.

Calma dels col·legis

Les explicacions de Govern garantint als professionals liberals que hi ha marge per protegir-los ha calmat els ànims. S’ha acordat fer reunions periòdiques.

"MÀXIMA PROTECCIÓ" SOCIAL ALS ESPANYOLS

L’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, va demanar “màxima protecció social i laboral” per als treballadors espanyols residents. Ros va remarcar que el paper d’Espanya és “d’acompanyar” en el procés de negociació d’Andorra amb la UE, però va assegurar que no marcarà “cap requeriment ni condició especial” amb relació als drets socials i laborals dels treballadors.

tracking