Pont del Pilar
L'afluència turística del pont recupera nivells prepandèmia
Caldea i Naturland fan ple d’ocupació durant els quatre dies de pont
Avingudes plenes de turistes, retencions a la xarxa viària, col·lapse als aparcaments de les parròquies centrals... després de quatre dies festius marcats per grans afectacions a la via pública finalitza el pont del Pilar deixant unes imatges que recorden perfectament un pont festiu d’abans de l’esclat de la pandèmia. Ahir, durant l’operació sortida, Mobilitat va registrar la marxa de 15.000 vehicles i trànsit dens des de les onze del matí a la CG-1 en direcció la frontera del riu Runer. Una sortida esglaonada d’un pont que constata la recuperació del potencial turístic després del sotrac de la Covid.
Des de dissabte al matí que l’arribada de turistes procedents d’Espanya s’havia deixat notar a les carreteres. Va ser llavors quan l’entrada al país va arribar a registrar retencions de fins a set quilòmetres a l’N-145. Més enllà de les afectacions a la frontera, però, les aglomeracions durant el cap de setmana es van concentrar sobretot en diversos punts de la xarxa viària interna, els més conflictius dels quals van ser l’avinguda Tarragona, a Andorra la Vella, i l’entrada de la Massana, que es va col·lapsar en diversos moments en sentit nord i sud per la CG-4 a conseqüència de turistes que, davant del col·lapse de la capital, es van desplaçar a la vall del nord.
Caldea i Naturland, plens
La situació es va intensificar encara més dilluns, quan la gran afluència de visitants va coincidir amb una jornada en què al Principat era laborable i, per tant, s’hi havia d’afegir la mobilitat interna. Els aparcaments de les parròquies centrals van quedar llavors completament saturats, oferint imatges de cues importants que s’iniciaven a l’exterior dels equipaments. La parròquia d’Escaldes va ser la més afectada i, a diferència d’Andorra la Vella –on es va produir més rotació– la majoria d’aparcaments van quedar complets des de les deu del matí. Respecte a l’operació sortida, en què Mobilitat preveia complicacions a la frontera hispanoandorrana durant hores, el trànsit dens a la CG-1 va començar a partir de les onze del matí i es va allargar fins a les set de la tarda, presentant retencions de dos quilòmetres en certs moments.
Tot i els problemes circulatoris, la gran afluència de visitants va ser un revulsiu per a altres sectors, com la restauració o els hotels. En aquest sentit, Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera, va avançar ahir que havien estat quatre dies molt bons per al sector, que ja arrossegava bones xifres des del pont de la Mercè, en què l’ocupació va ascendir al 77%. Per altra banda, Naturland i Caldea van fer ple quant a ocupació. El parc temàtic de la Rabassa –que seguirà obert els caps de setmana fins a l’1 de novembre– va informar ahir a través d’un comunicat que dels quatre dies de pont, diumenge i dilluns s’havia ocupat al 100% i els altres dos al 80% de la capacitat. Quant a Caldea, Patricia Garcia, directora de màrqueting, feia saber que des de dissabte el termolúdic s’havia omplert cada dia al 100%. “ Hem superat els 2.000 visitants diaris”, va celebrar Garcia, a més de destacar l’èxit del nou espectacle Hydrox, i va detallar que els visitants s’havien concentrat, sobretot, en horari de tarda. “De cara a Tots Sants estem registrant molt bon ritme d’entrada de reserves”, va afegir.
MESURES
1. Primeres afectacions, dissabte
L’entrada al país dels primers visitants procedents d’Espanya va provocar retencions que van arribar fins als set quilòmetres a l’N-145, abans de la frontera hispanoandorrana.
2. Punts crítics de la xarxa interna
Les afectacions interiors es van concentrar sobretot a l’avinguda Tarragona i a l’entrada de la Massana. Dilluns la situació es va intensificar per la confluència entre residents i turistes.
3. Aparcaments de parròquies centrals plens
La majoria de pàrquings d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van presentar una situació de col·lapse durant dilluns, quan es van omplir des de les onze del matí generant cues.
4. Bones xifres per a l’ocupació hotelera
Sectors com la restauració i els hotels s’han congratulat d’aquesta arribada massiva de visitants, que ha omplert restaurants i habitacions deixant el sector amb molt bones xifres.
5. Naturland i Caldea s’omplen al cent per cent
El termolúdic i el parc temàtic de la Rabassa han fet ple d’ocupació durant els quatre dies. Caldea ha superat els 2.000 visitants diaris i celebra l’èxit del nou espectacle Hydrox.
MARSOL: "CAL DEIXAR ESPAIS ALS TURISTES"
“Som un país turístic i hem de deixar espai als turistes.” La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va fer ahir aquestes declaracions en relació amb els problemes per circular pel país i trobar un lloc on aparcar arran del pont del Pilar. Marsol va remarcar que la corporació ha mantingut obert l’aparcament del Parc Central durant el pont.
VALLNORD SUPERA LES XIFRES DE L'ESTIU DEL 2019
Pal Arinsal va acomiadar ahir l’estiu amb xifres molt positives. EMAP tanca la temporada superant els seus objectius: generant 2,3 milions d’euros, un 15% més que la temporada 2019, l’any que es va acollir la Copa del Món UCI de BTT –i un 43% més que la temporada 2020–. Els increments més importants d’aquesta facturació s’han notat a Snowplus amb un 79%, a les activitats del Mountain Park amb un increment del 54%, en marxandatge amb un 19% i, finalment, en serveis de restauració amb un creixement del 5%. Per primera vegada a la història, iguala el percentatge de facturació hivern-estiu.