Festa Nacional d'Espanya

Ros garanteix el control policial a l'aeroport

L’ambaixador celebra la captació d’empreses espanyoles disposades a invertir a Andorra

L'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, brindant amb les autoritats del país.F. GALINDO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, va garantir ahir, durant l’atenció als mitjans de comunicació amb motiu de la festa nacional d’Espanya, que els efectius policials encarregats de dur el control de passaport a l’aeroport d’Andorra-la Seu hi seran presents un cop es confirmi l’arribada de vols internacionals procedents de fora de l’espai Schengen. “L’habilitació física del punt de control ja hi és, però el que no farem serà enviar efectius policials a esperar si arriba algun vol provinent de fora de l’espai Schengen. Aquests vols no venen d’un dia a l’endemà, sinó que són acords comercials que es planifiquen. Llavors, quan hi hagi vols que requereixin d’actius policials ja es parlarà amb Espanya”, va manifestar.

A més, l’ambaixador va recalcar que des de l’Estat espanyol la feina “ja ha estat feta”, garantint que hi pugui haver vols instrumentals mitjançant la validació del sistema GPS. “A partir d’aquí toca fer l’acció comercial. Des d’un punt de vista tecnològic i organitzatiu l’aeroport ja està preparat”, va declarar. En aquest sentit, Ros també va valorar positivament el concurs obert pel Govern per a la captació de companyies que operin vols regulars. “De moment, pel que s’ha anunciat, hi ha un vol amb Madrid. I no dubto que es podrà seguir endavant amb aquesta línia de vols comercials”, va pronunciar.

Relacions “excel·lents”

"Les relacions institucionals entre Andorra i Espanya són ex­cel·lents i es manifesten en tots els àmbits”, va afirmar Ros, que va posar com a exemple els recents casos d’inversió d’empreses espanyoles com Grupo Planeta a través de la Universitat d’Andorra o Grifols a la parròquia d’Ordino. “És positiu que Andorra sigui capaç d’atreure empreses del sector de la tecnologia de la informació i les comunicacions com és una universitat privada que actua fonamentalment en el món telemàtic o una empresa del sector biotecnològic”, va exposar. Preguntat per la motivació d’aquestes societats d’establir-se al país, Ros va dir que les raons “són diverses” i va descartar que entre aquestes sigui la fiscalitat baixa “l’argument principal”. “Andorra ja fa temps que va sortir de la llista de paradisos fiscals”, hi va afegir.

Durant el seu parlament –i en una sala atapeïda d’autoritats tot i que des de l’ambaixada van remarcar que es tractava d’una llista de convidats “limitada”– Ros va fer menció a la gestió sanitària, educativa i econòmica d’Andorra, “a l’altura del que requeria la situació”. “Estem en una fase en la qual el pitjor ja ha passat però ara cal reconstruir sense deixar ningú enrere”, va expressar. En paral·lel, va recordar que el conveni sanitari entre Espanya i Andorra per atendre pacients de l’Alt Urgell es reactivarà tan bon punt “la pandèmia deixi de ser una prioritat”. “Aquest conveni tirarà endavant, sens dubte”, va subratllar. Per últim, Ros va agrair al ministeri d’Afers Exteriors l’amfitrionatge de la Cimera Iberoamericana i també va aplaudir “l’èxit” organitzatiu per a la visita dels monarques espa­nyols de la primavera passada.

LA SEU DE L'INSTITUT CERVANTES TRIGARÀ "DOS O TRES ANYS"

D’altra banda, l’ambaixador d’Espanya al Principat va explicar ahir que la seu de l’Institut Cervantes trigarà “dos o tres anys” a desembarcar al país, tot i que la seva funcionalitat ja estigui “plenament operativa”. Actualment, Ros va exposar que la delegació física està ubicada dins de l’edifici de l’ambaixada i que el suport administratiu l’assumeixen els funcionaris. En aquest sentit, cal recordar que la delegació andorrana de l’Institut Cervantes “és una extensió” de l’institut ubicat a Tolosa, raó per la qual encara no disposa d’una seu física al marge de l’ambaixada. Així mateix, Ros va anunciar que la setmana que ve es produirà una reunió del director de l’Institut Cervantes amb els professors de llengua espanyola del país, així com els pares d’alumnes interessats, per posar en marxa els exàmens del diploma d’espanyol com a llengua estrangera (DELE). Finalment, Ros va recordar que una de les primeres accions de l’extensió andorrana de l’Institut Cervantes ha estat la projecció del llargmetratge Estiu 1993 als cinemes d’Illa Carlemany.

tracking