Reportatge
Un edifici per connectar amb les persones
Andorra Telecom presenta el projecte de la nova seu, que pretén convertir l’edifici en un espai de convivència entre treballadors, visitants i veïns
De The Cloud al Node. L’edifici de la nova seu d’Andorra Telecom ha virat completament de concepte i disseny, després del fracàs de la primera iniciativa. Així es desprèn de les idees associades al projecte que ha resultat guanyador del concurs per construir la que ha de ser la nova seu de l’empresa de telecomunicacions. El projecte escollit ha estat batejat com a Node i ha estat elaborat per l’estudi Orteu Riba. El responsable, l’arquitecte Xavier Orteu, es va mostrar ahir “entusiasmat” pel projecte i va assegurar que l’objectiu és “posar les persones al centre de l’eficici”. Unes persones que van més enllà dels propis treballadors de l’entitat i que s’amplia als usuaris, més de 100.000, als visitants i als veïns dels carrers adjacents de la zona del Fener. De fet, Orteu va ressaltar que la proposta vol “convertir l’edifici en un espai de convivència i connexió” amb una “nova mentalitat”, que busca “prioritzar el benestar humà, la sostenibilitat, el respecte per la natura i l’aprofitament de la tecnologia d’avantguarda”. En aquest sentit, des de l’estudi guanyador es va destacar que “l’edifici no vol ser imponent, sinó relaxat i tranquil, que doni serenitat, però que quan vulguem es pugui comunicar a través de les noves tecnologies”.
Al respecte, destaquen de la proposta guanyadora les terrasses amb cobertes vegetals que cobreixen l’edifici i el recobriment exterior. Orteu es va referir al concepte de node desenvolupat per a l’arquitectura per Kevin Lynch i per a la sociologia per Manel Castells, i en va ressaltar la capacitat de connexió i fluïdesa entre els nodes, element emprat també a les xarxes de telecomunicacions.
Pel que fa als detalls de la construcció, el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, alhora president d’Andorra Telecom, va apuntar que l’any vinent estarà dedicat a la redacció del projecte bàsic, del projecte executiu i després del plec de condicions per a la seva construcció. Una posada en marxa que trigarà 30 mesos per poder tenir l’edifici enllestit a principi del 2025. El cost del projecte s’estima en 16 milions d’euros, tot i que, com va indicar el ministre, s’han tingut en compte els increments dels preus al sector de la construcció.
Més enllà, cal destacar que a través de l’acord assolit amb el comú d’Andorra la Vella es conservarà l’espai actual destinat a una plaça, renunciant Andorra Telecom a part dels drets d’edificabilitat de què disposava. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, es va felicitar pel nou edifici i va valorar l’acord com a molt positiu.