Pandèmia mundial

Inflexibles amb els sanitaris no vacunats

Govern es mostra ferm davant la queixa d’una vintena de sanitaris per la decisió de fer pagar els cribratges periòdics a qui no tingui la doble pauta

Professionals sanitaris a l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern serà inflexible amb els sanitaris que no es volen vacunar i es queixen perquè la darrera norma de l’executiu els obliga a costejar-se els cribratges periòdics als quals s’han de sotmetre per la naturalesa de la seva feina. En total, segons ha pogut saber el Diari, es tracta d’una vintena d’infermers els que s’han agrupat per emprendre accions legals contra el que titllen de “coacció” per part del ministeri de Salut al seu “dret a no vacunar-se”, tot i treballar en un lloc tan sensible que els obliga a mantenir contacte amb persones malaltes.

Des de Govern recorden que l’aposta de la cartera ministerial liderada per Joan Martínez Benazet ha sigut des de l’inici garantir “protocols de prevenció”. Per això, expliquen, es van proporcionar cribratges gratuïts fins que no es va disposar de vacunes. Un cop iniciada la campanya de vacunació, també gratuïta, és quan s’ha decidit decretar que les persones que hagin decidit no rebre les dues dosis del vaccí s’hagin de fer càrrec del cost de les proves diagnòstiques. En aquest sentit defensen que Salut respecta el dret a no vacunar-se i no obliga ningú a fer-ho. Tot i això, sí que és necessari que els sanitaris es facin tests periòdics per evitar contagis, especialment aquells que treballen a l’UCI o amb persones fràgils, i l’aposta de l’executiu és que l’opció gratuïta sigui la vacuna.

La vintena de treballadors del SAAS que es queixa de la mesura tampoc té el suport del comitè d’empresa, que tot i no voler posicionar-se sobre la polèmica, sí que deixa clar que hi ha un decret que s’ha de complir per poder exercir les tasques professionals. Per això deriva els sanitaris que ho vulguin a elevar la queixa al Govern.

De moment, els infermers contraris a vacunar-se haurien presentat una carta a Salut mostrant el seu malestar per la mesura. En tot cas, l’executiu encara no ha analitzat el text però va avançar que si és necessari l’equip jurídic l’estudiarà per donar-li resposta.

La plantilla del SAAS actualment és de 1.217 empleats. En aquests moments, Salut té constància que hi ha un 5% de professionals sanitaris que han manifestat l’oposició a vacunar-se, que en nombre absolut es traduiria en una cinquanta. Dins d’aquest grup, una vintena són els que han decidit mobilitzar-se i contractar una advocada perquè els orienti sobre les possibilitats legals d’impugnar les mesures que, al seu entendre, els forcen a vacunar-se perquè si no se’ls obliga a pagar els cribratges obligatoris per treballar a l’hospital.

FETS

-Dret a no vacunar-se

Una vintena de sanitaris s’han organitzat per defensar el dret a no vacunar-se. Consideren injusta la decisió de fer pagar els tests als professionals que no tinguin la doble pauta.

-Sense suport

El comitè d’empresa del SAAS no va voler posicionar-se sobre la polèmica però va afirmar que el decret s’ha de complir. Va emplaçar els sanitaris a elevar la queixa al Govern.

-Plans de prevenció

El Govern defensa els protocols de prevenció vigents i recorda que s’han garantit els cribratges gratuïts fins que no hi ha hagut vacunes i que el vaccí també és gratuït.

UNA DOTZENA D'AULES EN VIGILÀNCIA ACTIVA PER LA COVID

Els brots detectats als centres escolars de la Massana i Sant Julià de Lòria han fet augmentar les aules que es troben sota vigilància per casos de Covid. En l’actualització sanitària que va fer arribar el Govern als mitjans ahir es detallava que actualment són 12 els grups que es troben sota vigilància activa, dels quals un de manera total i onze de manera parcial. A més, n’hi ha set més que estan en vigilància passiva. Salut no va concretar quants positius hi havia ahir derivats dels brots escolars. En la darrera actualització, de dimecres, el ministre de Salut va informar que els brots escolars actius sumaven 23 afectats de Covid, amb 16 positius a l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança de Sant Julià i set a la de la Massana. Els casos de la Massana es van localitzar arran d’un cribratge setmanal que es va fer dimarts al centre amb tests ràpids d’antígens i afectaven en un inici un professor i sis alumnes de tres classes de 5è i 6è. Per tal de confirmar altres possibles positius, ahir es va fer un cribratge amb TMA a tota la bombolla educativa vinculada a aquests set positius del qual encara es desconeix el resultat. Pel que fa al nombre total d’afectats al Principat, durant la jornada d’ahir n’hi havia 66. Segons les dades de Salut, però, cap ingressat a l’hospital. El pla de vacunació segueix avançant amb comptagotes i ja són 105.982 el total de vaccins administrats, dels quals 54.190 primeres dosis i 51.512 segones. Les 280 restants són de terceres injeccions. Les xifres suposen que un 75,6% de la població vacunable ja té la pauta completa.

tracking