El codirector de l'excavació de la farga del Madriu cobra 4.400 euros
El Govern ha fet pública la remuneració dels professionals que participen en els treballs de recerca i de conservació
El ministeri de Cultura ha publicat el salari mensual que reben els integrants de l'equip tècnic que treballa en el marc del programa de conservació integral, estudi i revaloració de la farga del Madriu en resposta a una desena de preguntes de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela que demanava per la remuneració dels professionals i per l'ús que tindrà el jaciment que s'està recuperant, segons recull el Butlletí del Consell General. El codirector de l'excavació rep 4.400 euros mensuals i els altres dos membres de l'equip, 3.000 euros durant els dos mesos de treball per campanya que s'han previst, segons indica Cultura especificant els emoluments han estat fixats pel director del laboratori Lapa-Iramat, que és l'equip especialitzat en paleosiderúrgia encarregats de les tasques.
L'estimació de la retribució s'han tingut en compte aspectes com que l'equip fa una missió a l'estranger, el desplaçament des del lloc de residència per treballar a l'estranger, la ubicació del jaciment, les condicions d'allotjament al campament a 2.000 metres d'altitud i la coordinació entre els treballs de recerca i la conservació. El ministeri destaca que el laboratori assumeix el salari dels enginyers i del director de recerca que correspon a 3.750 euros i 6.000 euros respectivament.
Cultura dona detalls també sobre la remuneració i contractació dels arqueòlegs, l'executiu defensa que el Departament de Patrimoni Cultural van sol·licitar diferents pressupostos a empreses i arqueòlegs diversos per a les quatre setmanes de treball. Així, s'ha escollit, segons expliquen, els professionals coneixedors de la zona i amb més de quinze anys d'experiència que van presentar un pressupost de 2.350 euros per un mes de treball.
Vela sol·licitava informació sobre les tarifes dels artesans de pedra seca que treballen al jaciment. El ministeri respon que la valoració s'ha fet a partir de la graella fixada per l'Associació de Constructors de Pedra Seca francesa (ABPS) i l'indret on s'ha de fer la feina i exposa que per a un artesà qualificat el sou són 15.000 euros al mes, per a un obrer professional en pedra seca es fixa en 12.000 euros i per a un obrer d'execució en 5.000. I puntualitza que al mercat de treball nacional no hi ha aquests perfils professionals altament especialitzats i s'ha comprovat que aquestes són les tarifes habituals a França i finalment s'ha contractat un treballador amb formació bàsica en pedra seca d'una empresa del país per 5.183, 20 euros, 31 euros l'hora més IGI.