rEPORTATGE

Canillo torna als orígens

La parròquia recupera la Fira del Bestiar amb 16 explotacions ramaderes a l’aparcament dels Refugis

Tres nenes observen els cavalls a la Fira del Bestiar de Canillo.COMÚ DE CANILLO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Canillo va recordar de nou ahir els seus orígens i els del conjunt del país. Després d’un any d’aturada per la pandèmia, la Fira del Bestiar va tornar a l’aparcament dels Refugis. Setze explotacions ramaderes, pràcticament totes les que mantenen l’activitat a la parròquia, van exposar el seu bestiar perquè els visitants, de Canillo i d’arreu, prenguin consciència de la importància de mantenir un sector que, tot i que ha perdut el pes que tenia en l’economia abans de la terciarització iniciada a la dècada dels 50 del segle passat, és imprescindible per entendre com s’ha forjat el Principat al llarg de la seva història. Vaques, cavalls, ovelles, cabres, gossos, gallines, indiots i oques van fer les delícies, sobretot, dels més petits. Encuriosits, s’hi acostaven i es fixaven en la reacció dels animals als seus moviments.

La Fira del Bestiar és un dels esdeveniments amb més arrelament a la parròquia de Canillo. El cap de Govern, Xavier Espot, va visitar la fira acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. En declaracions als mitjans, el líder de l’executiu va subratllar la rellevància “històrica, moral i social” del sector. “La identitat d’Andorra no es pot entendre sense la seva tradició agrícola i ramadera”, va afirmar. Per aquest motiu, va destacar el cap de Govern, cada any l’executiu destina tres milions d’euros en subvencions “perquè el sector pugui prosperar, no només sobreviure”.

Per la seva banda, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp va celebrar la bona participació en aquesta edició per part dels ramaders i va mostrar-se satisfet per l’ambient i l’assistència a l’esdeveniment. Camp va explicar que Canillo és una de les parròquies amb més tradició ramadera i que, tant en el sector com a casa comuna hi ha la “preocupació” pel relleu generacional en les explotacions. “És un dels reptes en què treballarem, amb la col·laboració dels ramaders, fins a finals de mandat”, va apuntar. El cònsol va explicar que aquesta tardor el comú farà una visita a l’Arieja per conèixer els models d’èxit que s’hi han aplicat per promoure les joves vocacions.

La fira ramadera va completar-se amb la mostra de productes d’artesania. Al passeig del telecabina van instal·lar-se 35 expositors del gremi amb productes d’alimentació locals, tèxtil i paradetes de les escoles andorrana i francesa. Com és habitual a la cita, van entregar-se premis a les cases que van portar el seu bestiar a la mostra.

Una nena mira amb curiositat les vaques.

tracking