Judici per la causa primera de BPA
Miquel acaba la seva declaració amb atacs contra Govern
El banquer considera que l’executiu, en dubtar del control del blanqueig de l’INAF i la UIFand, ha posat la seva feina “a l’altura del betum”
L’espai on testifiquen els processats per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) tindrà avui un nou inquilí, concretament l’exgestora Isabel Sarmiento. El segon des que va començar la vista oral pel conegut com a cas Gao Ping el 31 de maig passat. L’exconseller delegat de l’entitat Joan Pau Miquel va acabar ahir l’interrogatori responent a les preguntes del seu advocat, Jesús Jiménez, que de bon començament va dir que seria breu i va complir amb la seva paraula donant per finalitzat el seu torn de preguntes a les 15 hores i un minut, just 60 segons després de l’hora prevista per acabar les sessions del judici que se celebren de dilluns a dijous.
L’últim torn d’intervenció de Miquel, que en principi no hauria de tornar a ser escoltat a la vista fins al final del judici quan el tribunal permeti dir la darrera paraula als processats, el va acabar el banquer acusant el Govern, del qual va assegurar que ha posat “a l’altura del betum” la feina de dues estructures d’Estat com són la UIFand i l’INAF. Segons Miquel, acusar BPA de no controlar la procedència dels diners de l’empresari valencià Rafael Pallardó, o directament de ser un grup organitzat a les ordres Gao Ping i la màfia xinesa, posa en dubte la feina dels reguladors. Uns reguladors que en el cas de l’INAF, va recordar l’exconseller delegat del banc, van fer una inspecció in situ a BPA l’any 2008 en què van avalar el model de control corporatiu de l’entitat intervinguda.
El banquer va a tornar a posar sobre la taula la negativa de l’INAF a entregar les actes de les reunions entre el banc i l’autoritat financera. “Per què no han volgut donar les actes?, perquè allà es cristal·litza què preocupa o no de l’entitat”, va dir Miquel, per afegir que “es visualitza que tot el que ven el Govern, que els mecanismes de control del banc són paper de jugar, és fals”.
I és que per l’exconseller delegat del banc les inspeccions realitzades a l’entitat “certifiquen el bon funcionament de BPA i que l’INAF va exercir durant tots aquells anys la seva funció de manera rigorosa”. L’exalt directiu va finalitzar el seu al·legat contra el Govern amb un “protesto contra que es qüestioni la feina feta per les auditores externes i internes del banc”.
Acaba la marató de Miquel
El judici per la causa primera de BPA, després de les diverses suspensions i la resolució de les qüestions prèvies, es va iniciar el 31 de maig. Estava previst que acabés abans de Nadal, però vist com s’anava succeint la declaració de Miquel, el Tribunal de Corts ha reservat la sala magna de la seu de la Justícia fins a la primera setmana d’abril, quan preveu que el judici quedi vist per a sentència.
L’interrogatori a l’exconseller delegat del banc passarà a la història del dret penal, almenys a Andorra. La declaració va acabar ahir 141 dies després de l’inici del judici. Ha estat responent en 38 sessions des d’un quart de deu del matí fins aproximadament les tres tres de la tarda. Restant les pauses –se’n fan dues cada jornada d’entre mitja hora i tres quarts– Miquel haurà dut a terme de 160 a 180 hores de declaració des de de l’inici del judici.
Un maratonià interrogatori que ha deixat en evidència que el banquer s’ha preparat, i molt, la defensa i que l’argument principal passa per provar que els sistemes de control del blanqueig de BPA funcionaven i que si els diners de Pallardó venien de la màfia xinesa i no del frau fiscal a Espanya de l’empresari, l’entitat no ho podia detectar. La marató ha evidenciat que el president del tribunal, Enric Anglada, no vol problemes i que deixarà que els acusats expliquin el que desitgin i més enllà si és necessari.
DEMANA ARXIVAR EL CAS I QUEIXA CONTRA ALBERCA
L’advocat Josep Antoni Silvestre té previst presentar avui una demanda d’arxivament de la causa en considerar que en el transcurs del judici ha quedat clar que l’entitat actuava amb els estàndards de control de blanqueig del país. En paral·lel va anunciar que presentarà un escrit de queixa per deslleialtat processal del fiscal general, Alfons Alberca, perquè el Tribunal de Corts permet al ministeri públic interrogar sense seguir l’ordre habitual, és a dir, del processat a qui es demana més pena cap avall.
PROTAGONISTES
35 sessions i unes 180 hores de declaració
Joan Pau Miquel
l’exconseller delegat de BPA va acabar ahir de declarar amb les preguntes del seu advocat. Ha protagonitzat 35 sessions i unes 180 hores del judici.
Tres hores de preguntes al
seu defensat
Jesús Jiménez
l’advocat de miquel va començar a preguntar ahir al seu defensat i va dir que seria curt. Ho va complir amb poc més de tres hores d’interrogatori.
No es considera contestat per joan pau
miquel
Manuel Pujadas
el lletrat del govern, al qual Miquel no va contestar a les preguntes, va deixar clar que amb la declaració d’ahir no les dona per respostes.
Vol l’arxivament de la causa i critica el fiscal
Josep A. Silvestre
L'advocat va anunciar que demanarà avui l’arxivament de la causa i va criticar l’ordre escollit pel fiscal general per cridar a declarar els processats.