accés a l'habitatge
La congelació del lloguer fa que els petits propietaris posin els pisos a la venda
El president de l’AGIA alerta que l’arrendament perd atractiu entre els propietaris
El president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardes, alerta que cada vegada més “petits propietaris” –els que tenen entre un i tres pisos–decideixen treure els immobles que tenen en lloguer per posar-los a la venda o destinar-los a ús propi. La causa d’aquesta tendència, afirma, són les mesures aprovades per l’executiu per congelar els lloguers i contenir els preus. “La legislació ha distorsionat un mercat que per si sol no satisfà tota la demanda”, sosté. Ras i curt, Galobardes manté que la intervenció estatal ha provocat una reducció de l’oferta.
El representant de les immobiliàries atribueix la pèrdua d’habitatges de lloguer a diversos factors. D’una banda, assenyala que la fase de “creixement moderat” que viu el mercat de compravenda d’habitatge, amb preus a l’alça, fa més atractiva l’opció de venda per als propietaris. Però aquesta no és la raó principal, segons Galobardes, de la sortida d’habitatges del mercat de lloguer. El president de l’AGIA assegura que la congelació dels contractes d’arrendament que el Govern va decretar el 2019 i que ha renovat cada any des d’aleshores impedeix als propietaris d’ajustar el preu dels lloguers. “Els contractes estan bloquejats. Hi ha propietaris que cobren un lloguer molt per sota del preu de mercat perquè no poden renovar-lo”, assegura.
Grans propietaris
Davant d’aquest panorama, conclou, hi ha propietaris que decideixen posar el pis a la venda de seguida que en tenen l’oportunitat perquè ja no consideren que el lloguer sigui una opció rendible. El representant de les immobiliàries assegura que la majoria d’aquests propietaris són els que tenen com a màxim tres pisos. “Els grans tenen més recursos per adaptar-se als canvis”, manté.
Galobardes afegeix que la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu, aprovada el novembre del 2020, ha fet encara més rígid el mercat. Aquesta llei permet als llogaters a qui se’ls acaba el contracte durant el 2021 d’exigir al propietari una pròrroga de fins a un any, sempre que aquest no cedeixi l’immoble al Govern perquè el destini a usos socials o no el recuperi per a ús propi o a favor de familiars de primer o segon grau.
Pel que fa al perfil dels clients que compren immobles al Principat, Galobardes explica que ha augmentat l’interès en l’últim any per adquirir pisos que disposin de llicència turística i que estiguin situats en zones properes a les pistes d’esquí amb l’objectiu de llogar-los durant la temporada d’hivern. Tot i això, també assenyala que es manté la demanda per destinar els immobles a habitatge habitual i segona residència.
L'OFERTA, INSUFICIENT PER ABSORBIR LA DEMANDA D'ALLOTJAMENT DELS TEMPORERS
Galobardes assegura que el mercat immobiliari del Principat no disposa de l’oferta necessària per absorbir la “forta” demanda de lloguer que comporta l’arribada cada tardor de milers de treballadors temporers de les estacions d’esquí. “Actualment hi ha moltes dificultats per poder oferir pisos en condicions als temporers. L’oferta és insuficient”, reconeix el representant de les immobiliàries. El president de l’AGIA recorda que no hi ha solucions fàcils a aquest problema, però reclama “més implicació” de les empreses que gestionen les estacions d’esquí, ja que al capdavall són les responsables d’aquests treballadors “En aquest cas, el mercat per si sol no funciona”, admet. Trobar allotjament per als temporers, necessaris per al funcionament normal del sector de la neu, és un maldecap recurrent, tant per a les empreses del sector com per als mateixos treballadors. Els límits pel cantó de l’oferta del mercat immobiliari i els preus els dificulten l’accés al lloguer.