dia internacional del càncer de mama

Sis hores de viatge per rebre radioteràpia

L’Associació Contra el Càncer segueix reclamant una unitat per fer el tractament al país

El president d'Assandca, Josep Saravia.ana

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) va aprofitar el Dia internacional del càncer de mama per reivindicar de nou la necessitat de crear una unitat de radioteràpia a Andorra perquè els pacients no hagin de desplaçar-se a Barcelona o a Tolosa per rebre el tractament.

El seu president, Josep Saravia, va anunciar que demanaran reunir-se amb el cap de Govern, Xavier Espot, i amb la formació política de Demòcrates per demanar “explicacions” de per què s’ha aturat el projecte que s’havia presentat com una “gran promesa electoral”. En aquest sentit, Saravia va aclarir que “no volem caure en el parany de pensar que s’ha utilitzat electoralment, perquè creiem que no ha estat així, però pensem que no és de rebut que es vulgui tirar endavant en temps electoral i que s’aturi passat aquest temps”.

Saravia va lamentar la decisió ”unilateral” del ministre de Salut, Josep Martínez Benazet, d’aturar un projecte que en la legislatura anterior comptava amb una partida pressupostària. “Tenim suficients pacients perquè es pugui tirar endavant la unitat de radioteràpia. Haver d’anar a Barcelona, tardar tres hores a baixar i tres més a pujar, per un tractament que dura escassament deu minuts, és fer patir excessivament els pacients. Com a mínim, s’hauria d’estudiar”, va asseverar.

Malgrat que Assandca no compta amb les xifres, el president va apuntar “agafant les dades de la Seu que cada any hi ha entre 370 i 390 pacients nous de càncer. Si parlem del càncer de mama hi ha entre 60 i 80 nous diagnòstics cada any”. Saravia creu que les xifres són importants i que “ens avalen” per reclamar la unitat de radioteràpia.

ES REPRÈN EL SERVEI GRATUÏT D'ETÈTICA ONCOLÒGICA

Les persones en tractament oncològic podran tornar a rebre sessions individuals i gratuïtes per esteticistes professionals per millorar l’estat de la pell durant el tractament oncològic, després que s’hagués d’aturar per la Covid. Aquest servei, que es realitza a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, es va posar en marxa gràcies a l’acord entre el SAAS i la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé per desenvolupar el programa de la mà de l’Associació de Dones d’Andorra. La directora del SAAS assegura que “és un valor afegit que dona més confiança i benestar” als pacients que pateixen efectes secundaris.

tracking