cultura
El Sant Julià del segle XX
Les fotografies de Julià Reig Roqueta acomiadaran la versió física del Museu Fàbrica Reig amb un viatge retrospectiu al Sant Julià de Lòria de principi del segle XX.
El fons d’aquest pioner de la fotografia va més enllà de l’estètica –molt estudiada– i serveix com a document per reconstruir la història i les tradicions de la parròquia. Reig Roqueta va immortalitzar amb la seva càmera estereoscòpica moments clau de la localitat laurediana com ara la construcció de la carretera general, la instal·lació del cablejat elèctric o les visites del Copríncep bisbe Benllonch. Escenes pretèrites que s’han pogut recuperar de les plaques de vidre, els negatius de nitrat de cel·lulosa i les plaques de vidre estereoscòpiques que el 1990 es van descobrir al cap de casa de cal Rafeló.
L’exposició també mostra un gran nombre de retrats familiars i dels veïns cuidats fins a l’últim detall, en què destaquen les mirades penetrants i on l’artista aconsegueix transmetre el tarannà dels qui posaven davant la càmera. Des del museu s’ha dut a terme una gran labor de documentació, però alguns dels personatges que apareixen a les fotografies no s’han pogut identificar. Martí i Ribas han apuntat que “encara no hem publicat el catàleg perquè esperem tenir més informació”. Per això, s’ha habilitat un espai perquè els visitants informin si reconeixen alguna persona.