Reportatge
Opcions per abandonar l'atur
El ‘Job Meeting’ organitzat pel servei d’Ocupació va brindar l’oportunitat a la gent que busca feina de presentar-se personalment davant les empreses que cerquen personal.
Buscar feina no és una tasca fàcil i com més temps es passa fora de la roda del món laboral més costa tornar-hi a entrar. Aquest periple pot arribar a ser esgotador, a desanimar i, fins i tot, a fer minvar la confiança en un mateix.
Per això, les persones que busquen una oportunitat laboral agraeixen les iniciatives que faciliten aquest viatge. La Rosa va plegar de la feina recentment i ahir va assistir al Job Meeting que el servei d’Ocupació va organitzar al centre de formació professional d’Aixovall. “He pensat: per què no? És una bona opció de trobar-te amb empreses i tenir-hi una presa de contacte directa”, va relatar mentre es mostrava convençuda que “són iniciatives que s’haurien de fer amb més freqüència”. Té 45 anys i molts els ha passat realitzant tasques d’administrativa i ara es troba que no té cap font d’ingrés. Però té clar que busca una feina en el seu àmbit. “He deixat un currículum a Viladomat per una vacant al departament de recursos humans que m’agradaria”, va assenyalar animada.
Però el perfil dels participants a la fira d’ahir era molt divers. La Laia (20) va explicar que ha decidit aturar els estudis per replantejar-se el futur. Mentrestant, no es vol estar “amb els braços plegats” i ahir feia cua als estands de Caldea, Naturland i Ski Andorra per entregar el seu currículum. “Mentre faig aquest break intento guanyar una mica de calés per poder continuar els meus estudis”, va explicar. “Tenen un ampli ventall d’ofertes de treball. Aquí als estands t’expliquen quin és el sou, els dies que treballaries, les possibilitats de l’horari... espero que hi hagi sort.” En canvi, el Cedric (25) va participar en l’acte buscant fer un tomb en la seva carrera professional. “Estava treballant en un restaurant de Sant Julià, però he tingut ganes de canviar una mica i soc aquí”, va detallar.
Altres persones van aprofitar l’esdeveniment per crear les seves pròpies oportunitats. És el cas de la Maria (22), que ja ha acabat els estudis de comerç internacional. Es va mostrar convençuda quan relatava que “no he vist cap oferta que m’encaixi, però aprofito per veure si puc oferir alguna cosa que en un principi no havien previst. Sempre pensen en la temporada d’hivern o d’estiu, però jo miro de cara al futur”. Pel que fa a la resposta de les empreses, va detallar que “m’han dit el típic: ‘Guardem el teu currículum i si tenim alguna vacant et trucarem’. No és el que et dona més confiança, però això és millor que res”.
Ara bé, la majoria dels assistents van coincidir que les condicions no eren gaire atractives. “Podrien pagar més si demanen quatre idiomes”, va observar la Rosa. Els horaris i l’experiència demostrable van ser altres factors objecte de crítica. “Si totes les empreses demanen experiència mai tindré l’honor d’adquirir-la”, va protestar la Clara (23).
EL 'JOB MEETING' CONNECTA SETANTA PERSONES AMB EMPRESES
Una setantena de persones que busquen feina i 16 empreses es van trobar ahir al Job Meeting que va organitzar el servei d’Ocupació davant l’inici de la temporada de neu, que s’espera que vingui acompanyada d’un increment de feina. De fet, les estacions estimen que necessitaran uns 2.000 treballadors temporals. La trobada va servir per establir un primer contacte entre les empreses i els candidats, que van tenir l’oportunitat de presentar-se personalment i entregar el seu currículum a la mà. Eric Bartolomé, secretari d’Estat d’Economia i Empresa, va destacar la importància d’aquesta jornada, ja que “venim d’un període postpandèmia que, malauradament, ha tingut un impacte en el nombre de persones inscrites al servei d’Ocupació i, òbviament, aquesta és la millor manera d’intentar donar sortida a aquestes persones”. Bartolomé va detallar que la majoria de participants estaven inscrits al servei d’Ocupació, encara que hi van assistir persones que no estan al registre. Pel que fa a les empreses que hi van participar, treballen en el sector de la neu o el turisme en general, “com grans magatzems, cadenes de perfumeries i empreses de transport”.