Pandèmia mundial
L'oci nocturn reclama recuperar el tancament a les 5 del matí
Les discoteques reivindiquen poder obrir fins a les cinc de la matinada i que s’acabi l’equiparació amb bars i restaurants
Aquest és el quart cap de setmana que l’oci nocturn treballa després de la llarga aturada que els ha suposat la Covid. Unes setmanes marcades pels estrictes protocols d’entrada –no hi pot accedir ningú que no presenti certificat de vacunació o, en el seu defecte, un test diagnòstic negatiu o un certificat que han passat la malaltia els últims sis mesos– que han servit per evitar el risc de propagació del virus, segons la darrera valoració del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d’aquest dijous passat. L’estudi s’esgota el cap de setmana que ve i a partir d’aquí s’ha d’obrir un nou escenari que el sector reivindica que inclogui un replantejament dels horaris de tancament. “Si han de ser els mateixos protocols d’entrada almenys que m’ampliïn l’horari”, reivindica Kristel Barilaro, de la discoteca Eivissa Experience. Un horari fins a les 5 de la matinada, com en prepandèmia.
La reobertura ha suposat un cafè per a tots que permet el tancament en la mateixa franja horària (les 3 de la matinada) de bars i restaurants, pubs i discoteques. Una equiparació que les discoteques denuncien perquè mentre ells han de fer un control estricte d’accés, la resta d’establiments n’estan exempts perquè la gent està asseguda i han de dur la mascareta si és que no consumeixen. També s’afegeixen a aquesta queixa de l’equiparació altres establiments com ara El teu espai, que no veuen “ni mig normal” que un restaurant pugui obrir portes fins a les 3 de la matinada, apunta Judith Pons. El pub, en no estar afegit a l’estudi que ha permès a les discoteques que la clientela estigui sense mascareta, no necessita aquest filtre d’entrada perquè la gent ha d’estar asseguda i dur la protecció facial si no consumeixen. No obstant, també han de controlar que la clientela respecta a aquesta norma, així que per aquesta banda “veuríem bé” afegir-se al requisit del certificat Covid per accedir-hi perquè “ho controles al principi i després te n’oblides”. Malgrat aquesta equiparació d’horaris, Barilaro admet que és difícil quantificar el perjudici que els ha suposat perquè “hi ha gent que prefereix ballar i llavors sí que tens aquesta gent, mentre que els que tenen potser més por a la Covid es queden al bar”. En tot cas, “el públic està responent” i a El teu espai, per exemple, van percebre especialment “el boom” del primer cap de setmana de reobertura. Per això també lamenten que malgrat les queixes reiterades pel tancament de l’oci nocturn hi ha qui encara no s’avingui a respectar les normes. Què passarà a partir del novembre encara és una incògnita per al sector, que no ha tingut notícies del ministeri de Salut. Abans que acabi l’octubre, però, des d’Eivissa Experience ja han demanat si poden obrir el proper dia 31, que és diumenge però la vígilia d’un festiu. En tot cas, recorden al Govern que la seva activitat encara té limitacions mentre que ja han perdut el suport econòmic dels ERTO.
REPORTATGE
Fent (també) de policies Una discoteca no és aliena al control d’accés dels potencials clients. Vigilar que no hi accedeixin menors o que no ho facin persones amb un nivell d’alcohol massa elevat o fer fora els que estiguin provocant algun problema és quelcom inherent a la feina però ara han hagut d’afegir un nou filtre, el certificat Covid, i un plus de capacitat d’observació perquè el client no hi vulgui accedir amb una TMA que no és seva, per posar un exemple de la piscaresca que ja s’han trobat els locals. “N’hi ha que no venen cribrats ni vacunats o que amb molt morro intenten usar una TMA d’algun familiar o de la parella”, relata Kristel Barilaro. L’intent de saltar-se els requisits sanitaris que marca la pandèmia és una qüestió que transcendeix fronteres. De fet, fa pocs dies l’Agència de ciberseguretat espanyola alertava que s’havien detectat diferents grups a l’aplicació Telegram que oferien la compra de certificats de vacunació falsos o documents de PCR negativa també falsos per un preu d’entre 100 o 200 euros (abonats en bitcoins) amb la promesa que permetien fer vida normal sense haver de passar per la doble punxada. Darrere dels anuncis s’amaguen fraus que deixaven l’estafat sense els diners abonats i havent entregat dades personals. La detecció d’aquesta mena d’estafes s’ha produït també en d’altres països europeus coincidint amb el fet que cada cop és més habitual demanar el certificat per accedir a determinades activitats.