Mercat laboral

Un 83% dels aturats tenien feina fa 6 mesos

El perfil del treballador desocupat: andorrà, empleat administratiu i d’entre 40 i 59 anys

Dijous passat el Servei d'Ocupació va promoure una jornada per posar en contacte treballadors que cerquen feina i empreses.E. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les dades del Servei d’ocupació denoten els signes de millora del mercat laboral. Aquest mes de setembre s’ha tancat amb 640 persones inscrites que cerquen feina, lluny dels pics de més de mil aturats que es van donar entre el mes de novembre de l’any passat i el maig d’enguany, un període marcat pels repunts de la Covid i les restriccions de mobilitat. Una dada que es complementa amb la multiplicació d’ofertes de feina actives: a l’agost eren 979 i aquest passat mes de setembre, 1.402. Respecte al perfil del treballador inscrit, la informació recopilada pel departament d’Estadística reflecteix la baixa incidència del treballador desocupat de llarga durada. Un 83% dels inscrits al servei al tancament del mes de setembre estaven sense feina des de feia menys de sis mesos. Els desocupats des de fa més d’un any representen el 8,9% del total.

El perfil més abundant entre els desocupats és el d’una dona o un home (hi ha pràcticament equilibri respecte al sexe, malgrat que les dones estan per sobre amb un 52% d’inscrites davant el 48% d’homes) que té entre 40 i 59 anys (la franja d’edat representa el 42% del total d’inscrits), de nacionalitat andorrana (el 44,8% del total) i que és treballador de l’àmbit administratiu (el 26,4% del total). Val a dir que en el cas de les característiques respecte a formació i experiència s’hi apropen els treballadors de serveis de restauració, protecció i venedors (21,1%). Els treballadors no qualificats representen el 16,4%. Les ofertes de feina estan força d’acord amb els perfils: gairebé un 33% corresponen a treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors i un 24% cerquen treballadors no qualificats. A l’altre cantó hi ha el 17,5% que busca artesans i treballadors qualificats de les indústries i la construcció.

I la davallada de persones a l’atur es tradueix en el descens notable dels beneficiaris de la prestació per desocupació. Al setembre eren 98, la quantitat més baixa del darrer any. Des del setembre del 2020 que la xifra de beneficiaris superava el centenar (aquell mes eren 184) i el pic va ser al maig amb 361. Des de llavors s’ha produït una davallada progressiva. Actualment, els beneficiaris són majoritàriament dones (61,2%), que tenen entre 40 i 59 anys (56,1%) i de nacionalitat andorrana (38,8%). Quant als residents, un 63% dels qui reben l’ajut fa 10 o més anys que es van establir al Principat.

RESPECTE A FA UN ANY

La prestació per desocupació la rebien el setembre de l’any passat 184 persones perquè la xifra de desocupats estava llavors en 810 persones, un 21% per sobre de la que hi havia el passat 30 de setembre. El número d’ofertes de feina actives era la meitat de l’actual (708 davant de 1.402).

157 CONTRACTATS A TRAVÉS DELS PLANS D'OCUPACIÓ

El darrer mes 157 persones estaven contractades a través dels programes impulsats per fomentar l’ocupació en un context de dificultats per la pandèmia. La majoria (104) ho estaven dins l’àmbit públic, en un pla que comparteixen el Govern, les parapúbliques, els comuns i les entitats sense afany de lucre. Tanmateix, a través del pla de foment de la contractació en l’àmbit privat les persones contractades eren 53. En aquest cas les empreses reben incentius econòmics per la seva participació. Respecte a les dades del setembre, la informació difosa pel departament d’Estadística explicita que durant el mes es van contractar 8 persones a través d’aquests plans (7 a l’àmbit públic i 1 al privat). Amb la intermediació del Servei d’Ocupació es van materialitzar 30 contractacions més, mentre que 108 persones van trobar feina pels seus propis mitjans. D’altra banda, el 30 de setembre s’esgotaven els ERTO, aixecant-se per als dos únics sectors que en podien beneficar-se: l’oci nocturn i les agències de viatge. Val a dir que menys de cent treballadors seguien en aquest règim.

tracking