MARC LEGAL
L'executiu aprova la signatura del Conveni d'Oviedo
El ministre portaveu ha puntualitzat que molts dels aspectes que s'hi recullen ja han estat tinguts en compte amb l'elaboració del marc legal existent
El consell de ministres ha aprovat la signatura del Conveni d'Oviedo per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l'ésser humà respectea les aplicacions de la biologia i de la medicina (Conveni sobre els drets humans i la biomedicina), fet a Oviedo el 4 d’abril de 1997, segons ha explicat el ministre Jover en la roda de premsa posterior. Així, una vegada es faci efectiva la signatura a la seu del
Consell d’Europa a Estrasburg, el conveni passarà a tràmit parlamentari per a l’aprovació de la seva ratificació.
Aquest document, en vigor des del desembre del 1999, segons informa l'executiu, és el primer instrument jurídic internacional vinculant en l'àmbit de la protecció de la dignitat, dels drets i de les llibertats de l'ésser humà contra qualsevol aplicació abusiva dels progressos biològics i mèdics. Així mateix, defineix la protecció de la dignitat de l'individu i la obligatorietat de posar la investigació al servei de la salut de les persones i de les generacions futures, entre altres.
En aquest context, el ministre portaveu ha puntualitzat que molts dels aspectes que s'hi recullen ja han estat tinguts en compte amb l'elaboració del marc legal existentcom a la Llei general de sanitat, la Llei del 2017 dels Drets i deures del usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica, o la Llei d’òrgans, cèl·lules teixits i sang, del 2018.
Conveni de Budapest
El consell de ministres d'aquest dijous ha aprovat el nomenament de Eva García com a experta d'Andorra al Comitè del Conveni sobre la cibercriminalitat del Consell d'Europa. La també cap de l'Àrea de Relacions i Cooperació Jurídica Internacionals i de la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció del Ministeri d'Interior i Justícia, substitueix Anna Isabel López.
El Conveni sobre la cibercriminalitat del Consell d'Europa, també conegut com el Conveni de Budapest, està format per 66 membres i estats observadors. La seva missió és facilitar l'intercanvi d'informació i l'examen de futures esmenes en la legislació. El comitè interpreta el Conveni i comparteix recomanacions i bones pràctiques en matèria de cibercriminalitat.