Queixes d'entitats socials

Govern avala l'actuació de la policia en les recerques de desaparicions de risc

Interior, Afers Socials, Educació i Salut han mantingut una reunió avui per revisar els protocols per atendre les persones amb vulnerabilitat per motius de salut mental

El dispositiu policial al llac d'Engolasters.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha celebrat avui una reunió amb representants d'Interior, Afers Socials, Educació i Salut per avaluar els protocols d'atenció a persones vulnerables per problemes de salut mental on el ministre d'Interior ha exposat el protocol per fer recerques de desapareguts de risc de com s'activen i com funcionen i "es valora que la policia ha fer servir els protocols adequats en aquestes situacions recents", ha manifestat la secretària d'Estat de Salut. Helena Mas ha fet referència aquesta tarda en la compareixença posterior al consell de ministres a les queixes plantejades per les entitats socials que reclamen una recerca més activa arran de la mort de dos joves en els últims dies.

Helena Mas ha explicat que la reunió ha servit per revisar els protocols vigents són eficaços o no i per donar un impuls a les taules tècniques i reglamentar-les perquè tinguin continuïtat. La secretària d'Estat de Salut ha recalcat que es crearà un grup per revaluar els indicadors de les persones que puguin estan en situació de risc perquè es tinguin en compte elements més sensibles i poder activar mecanismes abans per evitar situacions de vulnerabilitat. I ha insistit que es treballa en el Pla integral de salut mental i addicions (Pisma) per incorporar les aportacions de les entitats socials i tenir el document final aprovat a principis de novembre.

Mas ha remarcat que la incorporació de l'atenció psicològica a la cartera de serveis serà un element més per diposar de línies d'atenció per millorar la resposta a persones amb problemes de salut mental i que una és específica per a la lluita contra el suïcidi. La secretària d'Estat ha informat que avui mateix ha mantingut una reunió amb el col·legi professional perquè amb ells s'ha de treballar els detalls del reglament que fixarà la convenció amb la CASS. I ha incidit que el Govern va posar en marxa el programa d'atenció psicològica per donar suport als afectats per la Covid per cobrir necessitats que hagin sorgit arran de la pandèmia i que el cost de les sessions estan parcialment coberts per Salut.

Queixes d'entitats socials

Les morts de dues persones joves en menys d’una setmana han fet saltar les alarmes entre la població en general i les entitats socials en particular, que han carregat contra els protocols d’actuació policial en el cas de desaparicions de risc, com consideren que era la del noi de 23 anys que va ser trobat mort al llac d’Engolasters. Aquest succés ha incrementat una preocupació que va néixer la setmana passada, arran de la mort sobtada d’un altre jove que vivia una situació social i personal complicada.

Sobre les desaparicions, les entitats expliquen que és habitual que les persones en situació de risc s’escapin de casa i romanguin diversos dies sense aparèixer, una situació que genera molta angoixa a les famílies. Es tracta de patrons que es repeteixen, segons detalla la presidenta de l’Associació d’Ajuda al Jovent en Risc, Sandra Cano, i per aquest motiu “el servei de policia moltes vegades no els dona gaire importància”. Però Cano recorda que es parla de “persones amb problemes” i destaca que el seu caràcter “impulsiu” pot provocar que “passin aquestes coses”, referint-se al cas del jove de 23 anys localitzat sense vida al llac d’Engolasters.

En aquest sentit, la presidenta de l’associació assegura que quan una persona en una situació personal de risc desapareix, “la policia no té un protocol per buscar-la de manera immediata”, i reitera que “nosaltres sempre hem reclamat que se’ls ha de buscar i fer una recerca activa”. Així, les entitats demanen un replantejament dels protocols policials de recerca i que sigui intensa des del primer moment.

Aquesta crítica se suma a les altres que les entitats de malalts mentals fa temps que fan al Govern, a qui acusen de tenir en l’oblit les persones que pateixen algun tipus de trastorn. La mort de dues persones joves en poc temps és “molt greu”, segons Sandra Cano, i posa de manifest que “no s’està fent la feina que s’hauria de fer” perquè demostra que “els ministeris no treballen de manera transversal”. Des dels col·lectius se segueix reclamant el treball “en xarxa” dels departaments de Salut, Educació, Afers Socials i Justícia per donar resposta a aquestes situacions. “S’ha de fer una reflexió de país i dels ministeris i ha de canviar la manera de tractar la gent. Les persones sempre han d’estar al davant, especialment les que pateixen malalties mentals”, considera Cano.

Sobre el pla de salut mental, Cano el titlla “d’ambiciós, però a llarg termini”, i reclama accions immediates. Entre les demandes destaca poder fer un “seguiment acurat de les persones que estan malament, i que puguin tenir una persona de referència”. També posa en relleu la necessitat d’ajudar les famílies “no només econòmicament”, ja que pateixen un desgast emocional molt gran.

MILLORAR EL SEGUIMENT

La ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, va admetre ahir que cal millorar el seguiment i l’acompanyament social que es fa de les persones amb malalties mentals. En aquest sentit, va apuntar la necessitat de “millorar tot el treball en xarxa”, no tan sols entre els ministeris, sinó també amb les associacions, que tenen un “paper cabdal” per “arribar abans”. Pallarés va lamentar les pèrdues que “com a societat ens colpegen a tots”. Per a la ministra “no és un tema només de les institucions”, sinó que “tots tenim treball a fer en aquest sentit”. Tanmateix, va assegurar que “des del ministeri d’Afers Socials, juntament amb el de Salut i el d’Educació, treballem d’una manera molt transversal”.

tracking